Kategorije
Uncategorized

Američki nogomet, varijacija ragbija?

Nazovimo ga ipak nogomet Povijest američkog nogometa seže u doba početaka ragbija. Nogomet koji najviše igramo u Evropi, ragbi i američki nogomet svi potiču iz Velike Britanije iz početka 19. stoljeća. Pod imenom nogomet u ono vrijeme se igralo pu…

Nazovimo ga ipak nogomet

Povijest američkog nogometa seže u doba početaka ragbija. Nogomet koji najviše igramo u Evropi, ragbi i američki nogomet svi potiču iz Velike Britanije iz početka 19. stoljeća. Pod imenom nogomet u ono vrijeme se igralo puno različitih igara, no sve su imale sličan način i cilj igre. Loptu, takvog ili drugačijeg oblika, bilo je potrebno šutnuti ili odnijeti preko konačne crte. Američki nogomet se više igra rukama, no kako igra crpi pravila i principe iz svojih prethodnih verzija, ime nogomet ostaje.

Od ragbija do nove igre

Početkom 19. stoljeća po američkim sveučilištima često se igrao u ono doba zvan ragbi nogomet. Walter Camp, čovjek kojeg još danas nazivaju ocem američkog nogometa, promijenio je pravila ragbi nogometa, kako bi igra postala zanimljivija. Kroz godine igra se razvijala pomoću trenera kao što su Eddie Cochems, Amos Stagg i Knute Rockne, koji su na sveučilištima trenirali nove mlade momčadi.

Profesionalni američki nogomet

Početke možemo pronaći 1892. godine u saveznoj državi Pennsilvania, kada je atletsko društvo Alleghiny igralo protiv atletskog kluba Pittsburgh. Prva profesionalna liga je osnovana 1902. godine u saveznoj državi Ohio, a 1920. nastaje Američki profesionalni nogometni savez. Dvije godine kasnije savez mijenja ime u National Football League (NFL) ili Nacionalna nogometna liga. Američki nogomet od tog vremena dalje postepeno postaje najgledaniji sport u Sjedinjenim američkim državama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *