Kategorije
Lifestyle

Bogata povijest otoka Cres

Cres naseljen već u paleolitiku

Povjesničari su ustanovili da je otok Cres bio naseljen već u paleolitiku, a kasnije je bi pod vlašću Rimskog Carstva. Nakon pada Rimskog Carstva otok je preuzelo Bizantinsko Carstvo, koje je Cres u svojim rukama držalo više stoljeća. U 7. stoljeću su Hrvati okupirali grupu otoka, među kojima je bio i Cres, no, vratili su ih u početku 9. stoljeća. Povjesničari ocjenjuju da se to dogodilo 812. godine naše ere.

Otok Cres
Otok Cres

Borba za otok trajala je stoljećima

Oko 822. godine Hrvatska je postala samostalna država, a na otoku Cresu u to vrijeme je rasla tenzija između Hrvata i Rimljana. Zatim su stanovnici otoka Cres oko 866. godine počeli zapažati prve sukobe između Hrvata i Republike Venecije. Mlečani su Cresu vladali u 10. i 11. stoljeću. Kroz sljedeće godine Cres je više puta mijenjao vlast. Tako su otoku pored Hrvata i Mlečana vladali i Mađari te Austrijanci. Nakon francuske pobjede nad Austrijancima, Napoleon je 1809. godine Cres pripojio Francuskom Carstvu. Kada Napoleon pada, do prvog svjetskog rata opet vlast preuzimaju Austrijanci.

Cres
Cres

U moderno doba glavni je turizam

Nakon drugog svjetskog rata, iz ruku Talijana Cres preuzima Jugoslavija. Stanovnici su masovno zapuštali otok u potrazi za boljim životom na kopnu, no, danas mnogo ljudi se vraća. Mnogi se bave turizmom, koji je posljednjih godina postao unosan posao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *