Kategorije
Lifestyle

Bohinj i kulturni spomenici

Bohinj pun kulturne baštine

Pored prirodnih ljepota Bohinj nudi i jako puno prelijepih parkova i spomenika. Jedan od njih je poznati spomenik četvero stanovnicima Bohinja, koji su se prvi popeli na slovenski najviši vrh nazvan Triglav. Spomenik je bio postavljen 1978. godine, kada se obilježavala 200. obljetnica prvog uspona na Triglav. Nalazi se na Ribčevom Lazu, a u neposrednoj blizini možete uživati u manjem jako lijepo uređenom parku. Četvoricu, koja se prva upustila u pustolovan uspon stoji na postolju spomenika, a pogled im je usmjeren ravno u vrh Triglava.

Bohinj
Bohinj

Freske najznamenitije bohinjske crkve

Kada pomislite na Bohinj, prvo vam pada na pamet jezero i crkvica svetog Janeza Krstitelja, koja je postavljena prije 1300. godine. Vrijedi za slogovno najbogatiju crkvu u Bohinju i ponosi se prekrasnim freskama koje prikazuju razne događaje iz onog vremena i raznolike osobe iz kršćanstva. Jako zanimljiv i rijedak predmet, drvena glava Janeza Krstitelja, nalazi se u crkvi. Na svijetu postoji još samo 5 ovakvih primjeraka izrađenih od drva.

 

Crkve i muzeji

Pored zanimljivih crkvi, kao što je i crkva svetoga duha na zapadnoj strani Bohinjskog jezera, Bohinj nudi i raznoliku ponudu muzeja. Bohinj već više stoljeća vrijedi kao jedno od najjačih planinskih pastirskih središta, pa nije ni čudo da tamo postoji i muzej planinskog pastirstva, kojeg lokalno stanovništvo zove Planšarski muzej. Tamo možete doznati sve o bogatoj kulturnoj baštini bohinjskog pastirstva i sirarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.