Kategorije
Obuća Sport

Obuća kao prioritet

Svatko tko se bavi bilo kojom sportskom aktivnošću, nebitno radi li se o rekreaciji ili profesionalnom bavljenju sportom, trebao bi imati u vidu da je pri kupnji sportske opreme odabir sportskih tenisica vrlo važan. Naime, vježbanje ili treniranje u neprimjerenim sportskim tenisicama može dovesti do ozbiljnih ozljeda pa je stoga ulaganje u kvalitetne sportske tenisice najbolje ulaganje koje će vam omogućiti dugo, udobno i sigurno bavljenje svim aktivnostima.
Kvalitetne i primjerene sportske tenisice sprječavaju ozljede tetiva, stopala i zglobova, a time i rasterećuju kralježnicu koja potom nije bolna. Pri tome se održava i normalna cirkulacija krvi kroz tijelo koje ostaje stabilno, brzo, a njegove kretnje su lagane što omogućava maksimalnu pokretljivost i ostvarivanje dobrih rezultata.

Obuća

Specifične tenisice

Osim što sportske tenisice moraju biti kvalitetne, one moraju biti i prilagođene vrsti sportske aktivnosti kojom se bavite kako bi zaštitile konkretne dijelove tijela koje ta aktivnost najviše pogađa. U tom smislu sportske tenisice za trčanje moraju biti izrađene tako da ublažavaju udarce stopala o tlo zbog čega imaju višu petu koja smanjuje pritisak na tetive i osiguravaju dodatnu stabilnost. Njihov donji dio oko prstiju je širi i na taj način smanjuje pritisak na prste. Upravo zato su sportske tenisice za trčanje mekše i fleksibilnije od primjerice tenisica za hodanje.

Vrijeme kupovine i veličine

Važnost odabira sportskih tenisica koje su specifične za određenu aktivnost, posebno ističu i ortopedi diljem svijeta koji smatraju da je kupnja takvih tenisica nužna za sve osobe koje se nekom aktivnošću bave tri ili više puta tjedno. Isto tako ističu da je sportske tenisice važno kupovati navečer ili nakon treninga kada su noge nešto natečenije kako bi se izbjeglo kupovanje premalih tenisica.
U istom kontekstu se savjetuje i kupnja sportskih tenisica kod kojih postoji centimetar prostora između najvećeg prsta i vrha tenisice, a pri isprobavanju je nužno dobro zavezati tenisice koje potom ne bi smjele biti labave i fleksibilne, već bi stopalo trebalo biti fiksirano. Sportske i specifične tenisice možete kupiti na web stranici hervis.hr.

Kategorije
Sport

Obavezan dodatak za vježbanje kod kuće

Ukoliko ste osoba koja ne voli vježbati u prisustvu drugih osoba u teretani ili nema vremena za odlazak u teretanu, već ste se odlučili za vježbanje kod kuće, jedna od najvažnijih stvari koju morate kupiti je prostirka za vježbanje. Naime, ona je vrlo važan dio sportske opreme jer pruža udobnost tijekom vježbanja.

Danas na tržištu postoji velik broj različitih vrsta prostirki za vježbanje od madraca do podloga, a to koju ćete izabrati ovisi o tome koju vrstu vježbi radite te koliko se ozbiljno bavite vježbanjem.vježbanje kod kuće

 

Ulaganje u kvalitetu i udobnost

S obzirom na postojanje velikog broja modela prostirki za vježbanje, glavna karakteristika kojom biste se trebali voditi pri kupnji je udobnost. Isto tako, ukoliko se ozbiljnije bavite vježbanjem i izvodite kompliciranije i napornije vježbe, bilo bi dobro da odaberete onu koja je otporna na znoj i struganje kako bi vam što duže poslužila.

U tom smislu dobro je znati da su takve prostirke za vježbanje nešto skuplje, no njihova kvaliteta je visoka te će vam sigurno dugo trajati, a moći ćete ju iskoristiti i za odlaske na plažu, za kampiranje ili neko drugo putovanje i boravaka u prirodi. Isto tako, dobro je prije kupnje izmjeriti približnu veličinu mjesta na kojem vježbate, kao i to može li se prostirka za vježbanje prati vodom kako bi uvijek bila čista.

Korisni prijedlozi za odabir

Kada je riječ o bitnim elementima za odabir prostirke za vježbanje, dobro je znati da bi se, osim u skladu s veličinom mjesta za vježbanje, prostirka za vježbanje trebala birati i prema duljini vašeg tijela prema čemu bi ona trebala biti par centimetara duža. Ukoliko govorimo o teksturi same prostirke za vježbanje dobro se voditi pravilom da je deblja prostirka za vježbanje uglavnom i udobnija.

Osim udobnosti i debljine bitna je i tvrdoća pa ona ne bi trebala biti ni pretvrda, ali ni premekana. Ovdje možete obaviti kupnju.

Kategorije
Sport

Koristan rekvizit za muškarce i žene

Pilates lopta ili stabilizacijska lopta koju još poznajemo pod nazivima švicarska lopta ili gimnastička lopta, vrlo je koristan sportski rekvizit za izvođenje brojnih vježbi u teretani, gimnastičkoj dvorani ili kod kuće. Pilates lopta vam može uvelike pomaći u ubrzavanju vaše tjelesne preobrazbe i bržem postizanju željenih ishoda jer ona zbog svoje nestabilne površine prisiljava korisnika da tijekom izvođenja vježbi ima veću koncentraciju i kontrolu nad svojim tijelom i pokretima.

Istraživanja su pokazala kako se uz pomoć pilates lopte puno brže napreduje u sportskim ciljevima te se ojačavaju mišići trupa i leđa. A upravo to utječe na smanjivanje bolova u tim dijelovima tijela. Provjerite ponudu.

Pilates lopta

Prijedlozi vježbi na pilates lopti

Puno je vježbi koje se mogu izvoditi na pilates lopti, a ovo su neke od njih:

  • vježbe za trbuh s pilates loptom – najčešće vježbe u kojima se koristi pilates lopta jer ona prisiljava korisnika na aktiviranje dubokih mišića trupa što je važno u izbjegavanju potencijalnih ozljeda. Također, ove vježbe pomažu u jačanju trbušnih mišića tzv. six packa.
  • vježbe za leđa s pilates loptom – ove vježbe su vrlo zanemarene zbog činjenice kako pilates lopta tijekom izvođenja vježbi za druge dijelove tijela ne opterećuje leđa, no ona može biti izvrsna i za njih (vježbe poput ekstenzije trupa na pilates lopti). Naime, ojačavanje leđnih mišića vrlo je bitno za cjelokupnu posturu tijela te ih nikako ne treba zaboraviti.
  • vježbe za noge i stražnjicu na pilates lopti – ove vježbe pomažu u osnaživanju i oblikovanju mišića noge poput stražnjih mišića bedara te mišića stražnjice koji su kod većine slabije razvijeni.
  • vježbe za prsni koš i ramena s pilates loptom – ove vježbe imaju iznimno velik potencijala za razvoj mišića ramena jer pilates lopta omogućava razne nagibe za izvođenje vježbi te je na njoj puno lakše napredovati i postepeno prelaziti s lakših na teže vježbe. Prijedlog takvih vježbi bi bila vježba potiska na lopti koja doprinosi jačanju mišića obiju mišićnih skupina- prsnog koša i ramena, kao i izdržljivost mišića ruku.
Kategorije
Sport

Specifičnost MTB bicikala

MTB bicikli su bicikli specijalizirani za brdski biciklizam. To su naime bicikli koji su u mogućnosti izdržati opterećenja terenske vožnje. MTB bicikl se od cestovnih bicikala razlikuje po nešto robusnijem okviru te drugačijoj geometriji. Također, položaj vozača na brdskom biciklu se prilično razlikuje od položaja na cestovnom biciklu, a to se ponajviše događa zbog geometrije, ali i podignutog i šireg kormila.
U tu su svrhu donedavno MTB bicikli imali prednji pogon s tri lančanika. Osim navedenog, specifičnost MTB bicikala su i robusnije kočnice koje su vrlo važne u brdskom biciklizmu. Najprije su MTB bicikli imali tzv. V kočnice, dok je danas većina brdskih bicikala opremljena disk kočnicama. Također, MTB bicikl ima i široke gume s grubim profilom za lakše prianjanje na neravan teren te prednje opružne vilice. Danas je na tržištu široka ponuda brdskih bicikala, ali se svi oni u načelu dijele prema:
• broju amortizera
• broju okvira
• veličini gume

MTB bicikl

MTB hardtail vs. MTB fully

Osim što se dijele prema navedenim kriterijima, postoje dvije osnovne verzije MTB bicikala, a to su hardtail MTB i fully MTB. MTB hardtail bicikl je opremljen širokim gumama s grubim profilom, snažnim kočnicama i prednjom vilicom sa suspenzijom, dok je MTB fully opremljen s prednjim i stražnjim amortizerima te je prilagođen iskusnijim vozačima i vožnji na zahtjevnijim stazama. Za početnike se preporuča kupnja MTB hardtail brdskog bicikla jer je jeftiniji, jednostavniji za održavanje, lakši je, a pritom ipak dobro podnosi različite terene.

Koliko ćete morati izdvojiti za kupnju MTB bicikla?

MTB bicikl može imati cijenu i preko 20 000 kuna, ali može i mnogo manje. Odluku o tome koji bicikl ćete kupiti i koliko novca ćete za njega izdvojiti donijet ćete kroz promišljanje zašto vam treba i treba li vam uopće željeni model. Ukoliko ćete brdski bicikl od 20 000 kuna voziti samo po cesti do posla, škole ili trgovine, ta kupovina vam se sigurno neće isplatiti, no ukoliko se aktivno bavite brdskim biciklizmom, to će biti odlično ulaganje.

Kategorije
Sport

Upoznavanje s biciklom

Upoznavanje djeteta s biciklom bilo bi najbolje započeti rano, zapravo čim dijete počne hodati. U tome su najbolja pomoć guralice koje su odličan rekvizit za poboljšanje ravnoteže i motoričkih sposobnosti djeteta. Uz pomoć guralice djeca se lako privikavaju na nove pokrete kao što su upravljanje kormilom i brzinu zbog čega će prelazak s guralice na dječji bicikl, a kasnije i na neki veći biti puno lakši. Dokazano je kako se djeca koja su navikla na guralicu, kasnije puno brže i lakše privikavaju na dječji bicikl bez upotrebe pomoćnih kotačića.

dječji bicikl

Izbor idealnog dječjeg bicikla

Prije nego se kupuju dječji bicikli, vrlo je važno dobro utvrditi potrebnu veličinu okvira. Provjera veličine se obavlja na način da posjednete dijete na sjedalo bicikla (ukoliko bicikl nema pomoćnih kotačića pridržavajte dijete) te bi u tom položaju dijete trebalo vršcima obaju stopala trebalo dosezati tlo.
Danas su na tržištu dostupni dječji bicikli u verzijama od 12 (prikladni za visinu između 90 i 110 cm) , 16 (prikladni za visinu od 100 do 125 cm), 20 (prikladni za visinu od 110 i 135 cm) i 24 (prikladni za visinu od 125 do 155 cm) inča. Osim visine, vrlo bitan segment kod izbora dječjeg bicikla je i to on što lakši.

Dodatna oprema

Odmah kada dijete dobije svoj dječji bicikl, preporučljivo je da se počne navikavati na kacigu i drugu zaštitnu opremu kao što su rukavice i štitnici za koljena. Također, za dječje bicikle, posebno kod najmanje djece, preporuča se i posebna zaštita lanca jer se često događa da im hlače zapnu za lanac što može dovesti do pada i neželjenih ozljeda. Sigurnosnoj opremi pripadaju i zvona, svjetla i različiti reflektirajući elementi, ali i znanje o propisima u cestovnom prometu i mogućim opasnostima na cesti.
Veća stabilnost djece koja tek počinju voziti dječji bicikl postiže se korištenjem pomoćnih kotačića. Preporuka je da dijete što prije prijeđe na vožnju dječjeg bicikla bez pomoćnih kotačića jer oni onemogućavaju pravilan nagib tijekom vožnje u zavojima.

Kategorije
Sport Vijesti

Izum bicikla

Bicikle je izumio francuski izumitelj 1790. godine i nazvao ga velerifer. U početku su bicikli bili drveni i izrađeni u obliku životinje poput lava, konja i slično. Njegov izum prvi je isprobao grof Mede de Sivrac koji ga je pokrenuo koračajući uz konstrukciju bicikla pošto prvi model nije imao pedale. Napredniji model bicikla predstavljen je u Parizu 1818. godine i zvao se dresina, a dizajnirao ga je Karl von Dres. Pedale su uvedene kao sastavni dio bicikla 1842. godine, a uveo ih je škotski kovač Kirkpatrick Macmillan.
Izum pedala na biciklima pripisivao se mnogima, a službeno je priznat 1861. godine kada je francuski klobučar Brunel svoj izum prodao prvoj tvornici bicikala Michaudu. Vožnja biciklima postala je znatno udobnija ugrađivanjem gumenih navlaka na kotače što je učinio britanski izumitelj John Boyd Dunlop. Zaključno možemo reći kako je pravi bicikl, onaj u današnjem smislu nastao zapravo kao kombinacija više izuma brojnih izumitelja, uključujući i Losonov izum lančanog prijenosa s pedala na zadnje kolo bicikla. Naziv i kategorizacija istog kao vozila dogodila se 1868. godine, dok je 1869. godine biciklizam priznat i kao sportska disciplina.

bicikl

Pojava biciklističkih saveza

Prvi poznati i priznati biciklistički savez osnovan je 1878. godine u Engleskoj, dok je Međunarodni biciklistički savez ICA (International Cycling Association) osnovan 1892. godine u Londonu. Osam godina kasnije, 1900. godine, Međunarodni biciklistički savez nasljeđuje UCI (Union Cycling Internationale), odnosno Međunarodna biciklistička unija.

Suvremeni bicikli i biciklizam

Suvremeni bicikli karakteristični su po brojnim elementima koji vožnju čine ugodnijom, udobnijom i sigurnijom. Danas je biciklizam popularan sport, a mnogi se njime bave i rekreativno, dok su bicikli mnogima prijevozno sredstvo za kraće relacije (kuća-posao, kuća-škola i slično). Ono što stvara zapreku u sveopćoj ekspanziji biciklizma je svakako nedovoljno izgrađena ili neadekvatna gradska infrastruktura kojom bi se poticalo stanovništvo na češće korištenje bicikala. Naime, biciklizam pozitivno utječe na smanjenje zagušenja prometa, ali i na smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferi, a i ima brojne prednosti za zdravlje korisnika.

Kategorije
Sport

Važnost tjelesne aktivnosti

S obzirom na učestalo promoviranje potrebe za svakodnevnom tjelesnom aktivnošću, ljudi se sve češće odlučuju za kupovinu sobnog bicikla. Sobni bicikl je postao jedna od najprodavanijih fitness sprava koje ljudi koriste u svojim domovima. Tome je tako zbog prihvatljive cijene, malih dimenzija i jednostavne upotrebe koja daje dobre rezultate.sobni bicikl

Prednosti sobnog bicikla

Postoji niz prednosti koje sobni bicikl pruža svojim korisnicima. Sobni bicikl je odličan izbor za početnike jer je korištenje vrlo jednostavno. Ujedno korištenje sobnog bicikla potiče topljenje masnog tkiva i postizanje idealne težine (pola sata vožnje potroši 260 kalorija; ubrzavanjem tempa povećava se i broj potrošenih kalorija). Bicikliranjem se čuvaju zglobovi jer nema velikog opterećenja na koljenima i zglobovima. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje jer podrazumijeva aerobnu aktivnost te smanjuje povišeni krvni tlak i regulira razinu šećera u krvi.
Vožnja sobnog bicikla jača mišiće nogu te poboljšava raspoloženje te mentalno i emocionalno zdravlje jer se tijekom bicikliranja izlučuje endorfin, tzv. hormon sreće. Vožnja sobnog bicikla neovisna je o vremenu. Sobni bicikl je ekonomičan i ne zauzima puno prostora i njegovom kupnjom štedite vrijeme i novac jer ne iziskuje pripremu kao ni posebnu opremu ili odjeću

Odabir sobnog bicikla

Danas na tržištu postoji velik izbor sobnih bicikala, oni mogu biti modificirani ručkama, pedalama, utezima, imati pomiču osovinu i slično, a njihova cijena može puno varirati. Temeljna razlika u ponudi su uspravni i ležeći sobni bicikli. Uspravni sobni bicikl se najčešće koristi te je jednostavniji za upotrebu, a posebno je dobar ukoliko želite trening srednjeg intenziteta. Većina ovakvih bicikala dolazi s upravljačkom pločom na kojoj se mogu kontrolirati i pratitit intenzitet, otpor, broj potrošenih kalorija te otkucaji srca. Ako vam je cilj smanjiti opterećenje na donji dio leđa, bolje izbor je ležeći sobni bicikl.
Veliki izbor sobnih bicikala potražite u trgovinama sa sportskom opremom, a sve češće ih možete pronaći i u većim supermarketima. Pogledajte ponudu sobnih bicikla na Hervis.hr.

Kategorije
Sport

Namjena trek bicikla

Kada govorimo o trek biciklima, tada je važno imati na umu da govorimo o hibridu između gradskog i mountain bicikla. Pritom, kod ove vrste bicikla, naglasak je na sportskoj vožnji, a manje na gradskoj vožnji do posla. Trek bicikl pogodan je za povremeni odlazak u prirodu te je zbog toga i multifunkcionalan.
Ipak, treba imati na umu kako se trek bicikl ne može koristiti za velike spustove i na potpuno neravnim terenima, za to je MTB ipak bolji izbor. Obratimo li pozornost na udobnost, važno je znati kako je kod vožnje ovog tipa bicikla položaj tijela bolji te je vozaču dosta udobnije nego na isključivo sportskom biciklu. Ali, manje mu je udobno nego na isključivo gradskom. Na trek bicikle moguće je ugraditi dodatnu opremu.

Karakteristike trek bicikla

Posebnost trek bicikla je zapravo u njegovoj hibridnosti. Trek bicikli su spoj MTB-a i cestovnog bicikla što im omogućava lagano skretanje s ravnih staza bez straha od gubitka kontrole ili oštećenja bicikla. S obzirom da je idealan za vožnju kombiniranim podlogama, od ceste i asfalta do makadama i različitih puteljaka, trek bicikli odgovaraju najvećem broju korisnika te su stoga najprodavaniji.
Ono što ih također odlikuje su veliki i tanki kotači te grublji profili guma. Upravo veliki i tanki kotači ovoj vrsti bicikla donose brzinu i udobnost što izostaje kod MTB-a. Grublji profili guma omogućavaju vožnju po neravninama i skretanje sa staze kako bi se što bolje istražila skrivena područja.

trek bicikl

Korisni savjeti za kupnju

Ako ste odlučili kupiti trek bicikl, postoje neke stvari na koje morate obratiti pozornost. Kotači bi trebali biti jednako veliki kao kod trkaćih modela, a gume bi trebale biti deblje i opremljene za vožnju po nepristupačnim terenima. Ručke bi trebale biti ravne zbog povećanja aerodinamičnosti, ali i zbog udobnosti. Za još ugodniju vožnju, pobrinite se da vaš trek bicikl ima blatobrane i nosače tereta.

Kategorije
Sport

Povijest badmintona

Badminton spada u vrlo stare sportove. Prema nekim teorijama, vjeruje se da se igrao i prije više od 2000 godina, no prva pisana sačuvana pravila su iz 19. stoljeća. Naime, prvi badminton klub osnovan je u Engleskoj 1877.g., a engleski badminton savez je 1893.g. objavio prva pisana pravila badmintona. U određenoj mjeri, ta pravila su vrlo slična i današnjim važećim pravilima.
Glavna organizacija koja danas određuje pravila i organizira natjecanja je BWF koja je osnovana 1934.g. O popularnosti ovog sporta govori i činjenica da je od 1992.g. postao olimpijski sport.

Potrebna odlična fizička sprema

Iako se možda na prvi pogled tako ne čini, za badminton je potrebna odlična fizička sprema, tj. igrači moraju biti u odličnoj formi. Sama igra i izmjena udaraca je vrlo dinamična i igrači tijekom odigravanja poena gotovo uopće ne miruju, već su stalno u pokretu. Profesionalni igrači zbog toga osim redovitog treniranja provode i puno vremena u teretani, ali i s aerobnim treninzima, kao bi mogli izdržati velike fizičke napore tijekom meča.

Badminton

Reketi za badminton

Reketi za badminton se oblikom razlikuju od teniskih rekata i uglavnom ih ne biste trebali zamijeniti. Osnovna razlika između reketa za badminton je u žicama, odnosno u njihovoj debljini. Napetost žica se također može regulirati. Profesionalci uglavnom koriste veću napetost žica od rekreativaca. No, ako ste rekreativac, ne morate se previše zamarati s debljinom žica ili njihovom napetošću. Jednostavno krenite igrati i uživajte u igri.

Odjeća i obuća za badminton

U trgovinama danas možete pronaći brojne odjevne predmete koji su namijenjeni badmintonu, no činjenica je da vam zapravo ne treba više od kratkih hlača i majice te prikladnih tenisica koje će vam omogućiti brze promjene smjerova. Tražite li pak najbolje opcije, provjerite ponude brojnih trgovina sa sportskom odjećom i obućom i odaberite profesionalne komade odjeće i obuće. Ali nemojte zaboraviti da vam to neće biti od pomoći, ako niste u dovoljno dobroj kondiciji.

Kategorije
Sport

Lakše do cilja uz električni bicikl

električni biciklBicikl spada u prijevozno sredstvo koje se koristi već dugi niz godina. Riječ je o jednostavnom prijevoznom sredstvu na dva kotača koje možete koristiti da brzo stignete od točke A do točke B. Uz to, uživat ćete u svježem zraku i održavati fizičku kondiciju. Napredak tehnologije nije zaobišao niti ovo prijevozno sredstvo pa se danas na tržištu može pronaći i električni bicikl.
A električni bicikl nudi sve isto kao i klasični, ali uz još neke vrlo korisne dodatke.

Osnovne informacije o električnom biciklu

Električni bicikl posjeduje klasični nožni pogon kao i bilo koji klasičan bicikl, no osim toga, posjeduje i pogon na elektromor. No, ta dva pogona su međusobno povezana i oba ovise o pedaliranju. Prvi električni bicikli nisu bili toliko zanimljivi kupcima jer su imali slabe baterije (akumulatore) za pohranu električne energije, koje su ujedno bile vrlo teške. Današnja generacija električnih bicikala koristi uglavnom litijeve baterije koje su puno lakše pa je i električni bicikl lakši i udobniji za vožnju. Osim toga, litijeve baterije nude bolju autonomiju.

Zakon o električnim biciklima

Valja napomenuti i da se električni bicikl snage do 0,25 kW prema postojećem zakonu ubraja u kategoriju bicikla pa prema tome nije potreba nikakva registracija, a niti vozačka dozvola. No, oni modeli koji imaju veću snagu više ne spadaju u tu kategoriju pa ćete ih morati registrirati i platiti obvezno osiguranje za njih.

Sve više električnih bicikala na cesti

Električni bicikli su u samim počecima bili i dosta skupi i zbog toga nisu bili toliko zanimljivi kupcima. No, kako su se u utrku za kupce uključili brojni proizvođači, stvorila se konkurencija na tržištu i cijene su počele padati. Tako se danas već za nekoliko tisuća kuna može kupiti odličan električni bicikl kojim se možete zaputiti u prave avanture. A svi postojeći vozači koji ih već dugo koriste reći će vam da kada jednom probate vožnju na električnom biciklu, više se nećete vraćati na klasični. Pogledajte ponudu električnih bicikla na Hervis.hr.