Kategorije
Uncategorized

Cipele kroz 20. stoljeće

Cipele početkom prošlog stoljeća U početku prošlog stoljeća cipele su odražavale modu tog vremena. Popularni dizajn je tada nastao iz praktičnih razloga. Dizajn je inspiraciju crpio iz popularnog plesa u ono doba, zvanog Charleston. Ako ste htjeli…

Cipele početkom prošlog stoljeća

U početku prošlog stoljeća cipele su odražavale modu tog vremena. Popularni dizajn je tada nastao iz praktičnih razloga. Dizajn je inspiraciju crpio iz popularnog plesa u ono doba, zvanog Charleston. Ako ste htjeli plesati Charleston, trebale su vam cipele koje se čvrsto drže noge i ne izuju se lako. Dizajn je tako slijedio potrebe u ono doba i nastale su ženske cipele, koje su imale nisku petu, zatvorene prste i dodatan pojas preko gležnja za povećanu stabilnost i sigurnost. Muške cipele najčešće su bile dvobojne, kombinacija crne i bijele kože, koja je često bila perforirana kako bi noge mogle disati nakon napornog sata na plesnom podiju.

SYSTEM ULTRA f10 Nike

Dizajn sredinom stoljeća

Razdoblje oko drugog svjetskog rata bilo je puno restrikcija, kako bi se osigurala štednja na materijalima. Tako je postojala i zabrana nošenja visokih peta, kako bi se uštedjelo na drvu, a kožne cipele često su zamijenili materijali kao što su umjetna koža te koža zmije ili aligatora. Nakon rata, dizajn se počeo vrtjeti oko domaćice. Žena koja kod kuće kuha i posprema morala je izgledati savršeno. Pojavljuju se visoke pete i cipele u svim mogućim bojama, kako bi svaka domaćica imala cipele usklađene sa svojom haljinom.

SKULD 2 W WHT

Lude ’70 i eksperimentiranje

Razdoblje diska i eksperimentiranja sa novim drogama odražavalo se i na dizajnu cipela. Od sedamdesetih godina dalje ništa više nije bilo isto. U to doba su nastali i mnogi kultni modeli cipela, koje nosimo još i danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *