Kategorije
Uncategorized

Dimenzije igrališta za tenis

Teren za tenis u metrima Tenis se igra na pravokutnoj površini, najčešće travi, glini ili betonskoj podlozi. Igralište je dugačko 23,78 m i široko 10, 97 m. Za igru koju igraju pojedinci upotrebljava se samo 8.23 m širine igrališta. Tenisač servir…

Teren za tenis u metrima

Tenis se igra na pravokutnoj površini, najčešće travi, glini ili betonskoj podlozi. Igralište je dugačko 23,78 m i široko 10, 97 m. Za igru koju igraju pojedinci upotrebljava se samo 8.23 m širine igrališta. Tenisač servira iz udaljenosti 6,40 m od mreže. Kako bi igrači imali dovoljno prostora za trčanje za loptom, cjelokupna dužina površine na kojoj se igra tenis iznosi 36,70 m i prostire se 18,30 m u širinu. Zanimljivo da mreža, koja igralište dijeli na dva potpuno jednaka dijela, na rubovima seže u visinu od 1.07 m, a na sredini samo 0,914 m.

Orijentacija igrališta za tenis

Najpoželjnija orijentacija igrališta za tenis je sjever – jug. Tako se izbjegne mogućnost da sunce utječe na igru. Kako bi sunce potpuno uklonili iz igre, najbolje je upotrebljavati unutrašnje igralište za tenis, koje je izgrađeno prema najboljim specifikacijama. Na taj način izbjegnemo i drugi prirodni faktor, a to je vjetar. Kod izgradnje većih teniskih stadiona potrebno je imati u vidu i druge objekte koji prate zgradu takvog tipa, kao što su sanitarni objekti i parkirališta.

Dimenzije ostaju jednake

Kada govorimo o dimenzijama igrališta za tenis, pitamo se da li ostaju iste ako se mijenja tip površine. Kada pratimo tenis iz fotelje neke površine izgledaju manje, no u stvari se radi o istim kvadraturama. Televizijske kamere često se poigravaju našim očima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *