Kategorije
Uncategorized

Drvene cipele iz Nizozemske

Drvene cipele ili klompe Drvene cipele ili kako ih zovemo kod nas, klompe, tradicionalna su obuća u Nizozemskoj. No ako smo iskreni, pravi izvor tih dosta čudnih cipela nije točno poznat. Neki poznavaoci kažu, da bi mogle klompe poticati iz starog…

Drvene cipele ili klompe

Drvene cipele ili kako ih zovemo kod nas, klompe, tradicionalna su obuća u Nizozemskoj. No ako smo iskreni, pravi izvor tih dosta čudnih cipela nije točno poznat. Neki poznavaoci kažu, da bi mogle klompe poticati iz starogrčkog doba, te da su ih nosili i Rimljani. Čak su i Kelti i Germani nosili cipele izrađene od drva, no zbog prirode materijala iz kojeg su izrađene često su završile u kaminu pa stoga ne postoje nikakvi arheološki artefakti. Najstarije klompe datiraju iz 13. stoljeća i pronađene su u Amsterdamu. Po izgledu su jako slične klompama koje Nizozemci i danas nose.

Tradicionalna radnička obuća

Dok danas klompe kupujemo kao suvenir kada odemo na izlet u Amsterdam, te drvene cipele nekad su se nosile kao zaštitna obuća. Nosili su ih na poljima, u tvornicama, pa čak i u rudnicima. Zbog svoje rigidnosti nudile su dobru zaštitu pred udarcima, a kvalitetna izrada osiguravala je udobnost. Dobre klompe izrađene su prema obliku noge svakog pojedinca. Tokom godina klompe su se iz tradicionalno radničke obuće pretvorile u zanimljivu modnu obuću.

Različiti stilovi klompa

Zbog ručne izrade klompi, dolazilo je do velikih razlika između stilova po regijama, gdje su takve drvene cipele izrađivali. Tako su danas na primjer jedne od najpopularnijih klompi tako zvane švedske klompe. Te imaju drveni potplat a gornji dio izrađen je iz kože. No, švedske ili ne, klompe su uz tulipane još uvijek zaštitni znak Nizozemske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.