Kategorije
Vijesti

Hrvatski turizam je u stalnom porastu

Hrvatski turizam je dobar posao

Hrvatska, država s okolo 4, 5 milijuna stanovnika, svake godine privuče više od 10 milijuna turista. 2005. godine hrvatski turizam primamio je 10 milijuna ljudi, a 2008. godine već 11,26 milijuna. U tri godine posjeta turista narasla je za više od 10 %. Zbog sve bolje ponude i porasta u kvaliteti usluge turisti sve češće odabiru Hrvatsku za svoju destinaciju. Kako je turizam unosan posao, mnogi, pogotovo stanovnici Istre i Dalmacije, upuštaju se u turistički posao. Mnogi iznajmljuju kuće, stanove i sobe, dok drugi otvaraju restorane i dopunjavaju gastronomsku ponudi.

Hrvatski turizam
Hrvatski turizam

Turizam i domovinski rat

Hrvatski turizam je za vrijeme domovinskog rata doživio strašan pad. Još 1990. godine Hrvatsku je posjetilo gotovo 9 milijuna turista, a godinu kasnije kada je počeo rat samo 2, 3 milijuna. U ono vrijeme državi su bila potrebna sredstva za obranu i za zemlju koja se u velikoj mjeri naslanja na turističku sezonu to je bio velik udarac. Od 1990. godine broj turista još je lagano upadao, sve dok Hrvatska 1995. nije bila oslobođena. Te je godine hrvatski turizam bilježio 2,6 milijuna posjetitelja, od kojih je 56 % bilo stranaca.

 

Nijemci, Slovenci i Talijani najbrojniji

2010. godine hrvatski turizam bilježio je dolazak 1,6 milijuna Nijemaca i oko milijun Slovenaca i Talijana. Slijede Austrijanci, Česi, Poljaci, Slovaci, Nizozemci i Mađari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.