Kategorije
Info-fun

Kad rabljene gume postanu opasne po život

Rabljene gume moramo često pregledavati

Istrošenost guma je nešto čime smo se svi vozači motornih vozila već sreli. Rabljene gume koje su istrošene ne pokazuju uvijek dali je vozač agresivan ili ne, nego su jednostavno normalna pojava u životnom ciklusu gume. Ako je guma previše istrošena, to bi moglo ugroziti naš život na cesti, pa se stoga preporučuje da rabljene gume što češće pregledate. Obratite pozornost na indikatore koji su uliveni u gume i pokazuju nam koliko milimetara profila je još na gumi. Na zimskim gumama mora biti više profila nego na ljetnim, no i ljetna guma bolje odvodi vodu ako je profil dublji.

 

Rabljene gume
Rabljene gume

Provjeravajte zračni tlak

Jako bitno je da su vaše rabljene gume ispostavljene konstantnom zračnom tlaku. Kada vaše vozilo opteretite prtljagom, znajte da se gume lagano spuste i treba ih je dodatno napuniti zrakom. Najčešće se tabela na kojoj se nalaze visine tlaka u obziru na opterećenje pronaći na poklopcu za točenje goriva. Rabljene gume vole ispucati, pa se kod većih opterećenja preporučuje uvijek dopuniti zrak, kako ne bi previše mijenjale oblik.

 

Stanite ako osjetite vibracije na volanu

Vibracije na volanu su do neke mjere normalna pojava kod vožnje automobilom, no, kad osjetite da se volan trese više nego normalno vrijeme je za provjeru guma. Rabljene gume su duže vrijeme ispostavljene udarcima pa postoji veća mogućnost da se oštete. Vibracije su dobar znak da na njima nešto ne valja. Stanite i nazovite pomoć na cesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.