Kategorije
Vijesti

Kuhinja je kraljica doma

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u domu u kojoj svakodnevno provodimo mnogo vremena. Bilo da ujutro kuhamo kavu ili pak pripremamo ručak za nas i našu obitelj, prije ili kasnije tijekom dana završit ćemo u kuhinji, stoga je bitno da je naša kuhinja lijepo, ali i funkcionalno ureðena.

kuhinja

Prostora za sve

Kod ureðenja kuhinje veoma je važno dobro iskoristiti sav prostor koji nam se pruža. Osim dobro dizajniranih kuhinjskih elemenata, važno je ostaviti dovoljno radne površine oko glavnih točaka kuhinje: hladnjaka, sudopera i pećnice te ploče za pečenje. Upravo radi toga, treba smanjiti broj nepotrebnih elemenata na radnoj površini, na primjer odabirom jednokoritnog umjesto dvokoritnog sudopera te ugradbene umjesto samostojeće mikrovalne pećnice koja bi stajala na radnoj površini.

Osvjetljenje

Dobro osvjetljenje u kuhinji bitno je kako biste pri pripremanju hrane imali dobar pregled. Prije svega važno je osvijetliti radnu površinu, no pripazite da to napravite tako da ne stvarate sami sebi sjenu dok radite. Takoðer, dobro je imati i pozadinsko osvjetljenje koje možete koristiti navečer, recimo kada uzimate večernji zalogajčić.

Pozadinsko osvjetljenje u kuhinji takoðer je dobra ideja u prostorima otvorenog koncepta, jer ga možete koristiti i kao lagano osvjetljenje za dnevni boravak, što je iznimno zgodno navečer. Takoðer je važno u kuhinji imati i izvor prirodnog svjetla tijekom dana – veliki prozor nikada nije naodmet u kuhinji.

Jednostavno održavanje

Kuhinja je prostor u kojemu se veoma lako može stvoriti nered, pa je zbog toga važno odabrati materijale koji se lako mogu održavati i na kojima se ne mogu primijetiti stvari poput packi od prstiju ili pak kamenca i kapljica vode. U tome vam najviše može pomoći odabir dobre kombinacije materijala, boje i završetka. Jednobojne mat kuhinjske površine mogu biti odlična ideja, no ako su pretamne, morati ćete pripaziti na otiske prstiju. S druge strane, površine visokog sjaja izgledaju elegantno, no često se i najmanja kapljica može primijetiti na njima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *