Kategorije
Sport

Nogomet na olimpijskim igrama

Nogomet na olimpijadi već 1900. godine

Prve olimpijske igre održane su 1896. godine, no kako je međunarodni nogomet u ono vrijeme tek započeo dobivati na težini, na prvoj olimpijadi nije se igrao. 1900. godine odigran je prvi nogometni turnir u sklopu olimpijskih igara. Iako Međunarodni olimpijski komitet smatra, da je turnir bio dio službenog olimpijskog događanja, taj nije priznat i sa strane FIFA-e. Tako je nogomet tek kasnije dobio pravi status službenog sporta na olimpijskim igrama.

 

Nogomet na olimpijskim igrama
Nogomet na olimpijskim igrama

Britanski uspjeh i razvoj nogometa

Na olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine organiziran je pravi međunarodni turnir na kojem su sudjelovale ekipe iz šest zemalja. Četiri godine kasnije taj se broj popeo na jedanaest. U to vrijeme nogomet su uglavnom igrali amateri, kako je to bilo u duhu olimpijskih igara, pa su razlike između igrača bile ogromne. Tako su dvojica britanskih igrača na jednoj utakmici zabili po deset golova svaki. Nogomet se kao igra počeo razvijati i širiti po svijetu, pa se postavilo pitanje dali je smisleno zabranjivati profesionalnim igračima igrati na olimpijadi, pošto amateri ne predstavljaju realnu snagu ekipe neke države.

Američki nogomet na kratko preuzima mjesto

Na igrama u Los Angelesu 1932. godine nogomet je opušten kao olimpijski sport, kako bi se promovirao u ono vrijeme već jako popularan američki nogomet. No na sljedećim igrama u Berlinu nogomet je opet tamo gdje mu je mjesto. U to doba nogomet je već profesionalan sport i razlika između kvalitete turnira na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama je sve veća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.