Kategorije
Uncategorized

Odeća

Odjeća nije samo način oblačenja, ona je spoljašnja karakteristika i obeležje ličnosti koja se pojavljuje u javnosti. Odećom se naglašava ličnost, održava zanimanje, status, individualnost. Ono što nosimo, to smo u stvari mi, to je ogledalo okrenu…

Odjeća nije samo način oblačenja, ona je spoljašnja karakteristika i obeležje ličnosti koja se pojavljuje u javnosti. Odećom se naglašava ličnost, održava zanimanje, status, individualnost. Ono što nosimo, to smo u stvari mi, to je ogledalo okrenuto ka našoj unutrašnjosti.

Odeća i način mišljenja

Kada pogledamo neku osobu, to što vidimo kasnije u velikoj meri utiče na stvaranje našeg mišljenja i stava prema njoj. A ono što vidimo nije ništa drugo do odelo (odeća), obuća, frizura, nakit, šminka. Kažu da je potrebno svega nekoliko sekundi da formiramo prvi utisak o nekome. Problem sa prvom impresijom jeste što se ona brzo stvara, a sporo menja. Zbog toga bi trebalo da svako pažljivo bira svoju odevnu kombinaciju, jer to nije sporedna, već ključna stvar.

Imidž

Sam stil oblačenja koji gradimo je odraz vremena u kome živimo. Prilikom najvećeg broja verbalnih i neverbalnih kontakata među ljudima, ono što je od primarnog značaja za uspešnost ishoda uspostavljene komunikacije jeste imidž učesnika u datoj komunikaciji. Veliki broj ljudi nastoji da bude jedinstven, da se iskaže i da bude vrednovan prema sopstvenim individualnim doprinosima, a imidž upravo predstavlja način da se to definiše. Kada pojedinac izgradi sopstveni imidž, na taj način pokazuje koliko se udobno i uverljivo oseća u sopstvenoj koži. Dobar ukus u odevanju znači pravilan izbor odeće, obuće, nakita i drugih garderobnih i ukrasnih detalja za svako doba dana, svaku priliku i okruženje.

Pravila oblačenja

Kao što postoji kodeks ponašanja u određenim situacijama, bilo da je u pitanju neki poslovni skup ili prijateljski sastanak, tako postoji i kodeks oblačenja, odnosno skup pravila o oblačenju lica koji pripadaju određenoj socijalnoj grupi, rade u istoj kompaniji, organizaciji ili pripadaju istoj religiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.