Kategorije
Uncategorized

Pravilan izbor obuće

Obuća je jedan od najstarijih čovekovih pronalazaka, iako su to u početku bile samo nevešte konstrukcije od trave, kože ili krzna, namenjene zaštiti stopala od oštrog kamenja i hladnoće. Tek oko 1850. godine počinje da se razlikuje leva i desna ci…

Obuća je jedan od najstarijih čovekovih pronalazaka, iako su to u početku bile samo nevešte konstrukcije od trave, kože ili krzna, namenjene zaštiti stopala od oštrog kamenja i hladnoće. Tek oko 1850. godine počinje da se razlikuje leva i desna cipela, sve do tada je većina obućara pravila istu za obe noge. Kako se od obuće očekuje da izdrži težinu našega tela više od tri hiljade puta u toku dana, pravilan izbor je nužan. Loš izbor, pak, dovodi najpre do neugodnosti, a potom i povreda. Naravno, ne sme se zanemariti ni estetski aspekt jer obuća doprinosi i sa 30% u oceni našeg izgleda.

Kvalitet i udobnost

Uštedite na duge staze investiranjem u kvalitetniju obuću koja traje godinama, umesto da kupujete lošiju obuću i više puta godišnje. To nije dobra strategija, jer jeftiniji materijali ne traju dugo, a ukoliko štedite za kvalitetniju obuću, stičete i poštovanje prema njihovom kvalitetu, te bolje brinete o njima. Uvek izaberite obuću pravilne veličine, čak i ako morate odvojiti više novca. Obratite pažnju i na širinu, probajte više modela dok ne nađete onaj koja vam savršeno odgovara: iznenadićete se šta ste propuštali, pogotovo ako dosta vremena provodite na nogama.

Vodite računa o obući

Potrudite se koristiti vodootporne preparate na svojoj obući, redovno čišćenje je obavezno, a trudite se i menjati nekoliko parova obuće da biste im dali vremena da se osuše između dva nošenja. To je posebno bitno za kožnu obuću jer je njena unutrašnjost podložnija propadanju.

Muškarci nikada neće razumeti tananu vezu koja postoji između svakog para cipela i njihove vlasnice, kao ni tvrdnju da žena nikada ne može imati previše cipela. Zanimljiv je i podatak iz jednog američkog istraživanja da prosečna žena četvrtinu svojih cipela obuje samo jednom, kao i da 13 % žena skriva nove cipele od svojih partnera. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.