Razne vrste kreatina u obliku suplemenata pro12

Oznake

Povezani postovi

Razne vrste kreatina u obliku suplemenata

Bavite li se nekim napornim oblikom treninga, poput vježbanja u teretani, ili nekim sportom koji iziskuje velike napore, trebali biste razmisliti o uzimanju kreatina u obliku suplemenata. Kreatin će vam pomoći u oporavku nakon treninga, a ujedno će imati i neposredni utjecaj na rast mišićne mase jer ćete moći više i učinkovitije trenirati. Na tržištu se kreatin može pronaći u nekoliko različitih vrsta pa ovisno o vašim željama, pronađite onaj koji vam najviše odgovara. Ako se ne možete samostalno odlučiti, najbolje je obratiti se nekom stručnjaku.

Kreatin se često povezuje s mišićima i obnovom energije

kreatin sprječava umor, poboljšava performans i povećava masu mišića

Kreatin monohidrat

Najpopularniji kreatin na tržištu je kreatin monohidrat. Pogleda li se njegov kemijski sastav, riječ je zapravo o kreatinu i jednoj molekuli vode. Ima vrlo veliki udio čistog kreatina, odnosno oko 850g na 1 g praha. Problem s ovom vrstom kreatina je što se teže topi, a ako se ne otopi, znači da se neće i apsorbirati na pravi način. To ponekad zna prouzrokovati probavne smetnje pa se potrudite da ga dobro otopite u vodi prije nego ga popijete.
Problem s topljivošću i apsorpcijom proizvođači su pokušali riješiti dodavanjem dodatnog spoja. To je uglavnom neki jednostavni šećer, a glavni razlog što je upravo on odabran je inzulin. Naime, pri ulasku šećera u tijelu, gušteraća izlučuje inzulin koji pomaže pri ulasku šećera u stanice. A naravno, u tom procesu u stanice ulazi i kreatin pa se lakše apsorbira.

Najnovije generacije kreatina dolaze s još nekim dodatnim supstancama kao što su vitamin B, l-glutamin i alfa-lipoična kiselina (ALA) . Upravo ova kiselina povećava osjetljivost stanica na inzulin pa se kreatin i na ovaj način lakše aporbira. Proizvođači još uvijek istražuju razne mogućnosti i tvari koje bi mogle dodati u svoje proizvode kako bi bili što učinkovitiji. S obzirom na veliki rast tog tržišta iz godine u godinu, zasigurno se mogu očekivati sve napredniji proizvodi na policama trgovina.