Kategorije
Uncategorized

Specijalna obuća za astronaute

Posebna obuća za hodanje po Mjesecu Da biste prošetali Mjesecom, treba vam puno više od dobre volje. Ako na kratko zamislimo da ste na neki način uspjeli sletjeti na Mjesec, pogledajmo kakve performanse bi trebala imati vaša obuća, kad biste…

Posebna obuća za hodanje po Mjesecu

Da biste prošetali Mjesecom, treba vam puno više od dobre volje. Ako na kratko zamislimo da ste na neki način uspjeli sletjeti na Mjesec, pogledajmo kakve performanse bi trebala imati vaša obuća, kad biste željeli na kratku šetnju među kraterima. Za usporedbu pogledajmo što su na nogama nosili pravi astronauti kada su prvi puta hodali Mjesecom. Teške čizme, koje imaju mekanu unutrašnjost pod pritiskom i jaki vanjski sloj koji štiti pred mikro meteoritima bile su dio njihove opreme. Težina obuće pomaže astronautu ostati uz tlo, pošto je sila gravitacije puno manja. 

Što sve obuća mora izdržati

Specijalna obuća za astronaute mora izdržati nama na Zemlji strašne temperature od minus 212 °C do plus 177 °C. Vanjska zaštita mora biti dovoljno izdržljiva i tvrda da odbije sve mikro meteorite, koji brzinom od 72.000 km/h putuju po svemiru. Kod te brzine i pijesak je destruktivan. Moderna obuća za astronaute je laganija i udobnija nego ikada. 

Datoteka:Neil Armstrong pose.jpg

Obuća ostaje na Mjesecu

Prva obuća na Mjesecu, koju je upotrebljavao Neil Armstrong, još je tamo. Uz njegove čizme broj 40, tamo je i devet ostalih pari od astronauta koji su Mjesecom kročili na kasnijim Apollo misijama. Kada su astronauti nakupili uzorke kamenja, prašine i pijeska, morali su smanjiti težinu na svemirskom modulu, kako bi uzorke mogli uzeti sa sobom. Iz tog razloga njihova obuća još danas ostaje u svemiru. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *