Kategorije
Sport

Stolni tenis kroz povijest

Stolni tenisStolni tenis razvio se u Velikoj Britaniji
Ping pong, kako još zovemo stolni tenis, na sveopće iznenađenje nije se razvio u Kini nego u Velikoj Britaniji. Krajem 19. stoljeća stolni tenis su igrali po kavanama i pivnicama. Na sredinu stola postavili su par knjiga koje su nadomjestile današnju mrežicu i naravno knjigama u ruci udarali lopticu za golf preko stola. Kasnije se je stolni tenis razvio, pa su počeli umjesto knjiga za rekete upotrebljavati poklopce od kutija za cigare, a umjesto golf loptice, lopticu izrađenu od čepa od šampanjca. Kako je igra postala jako popularna, proizvođači sportske opreme brzo su prihvatili novi sport i počeli izrađivati pravu opremu za stolni tenis.

„Ping pong“ ili „wiff waff“
Kako su prvi reketi za stolni tenis bili dosta jednostavni i najčešće upotrebljavani za nešto posve drugo, igra ondašnjeg stolnog tenisa zvučala je različito od igre do igre. Tako su je neki iz milja zvali „wiff waff“, a drugi „ping pong“. Neki kažu da je postojalo i ime Gossima. Ime ping pong bilo je već dugo poznato kad je 1901. godine britanski proizvođač opreme J. Jaques & Son Ltd ime ping pong zaštitio.

Loptica od celuloze i gumirani reket
1901. godina očito je bila posebna za stolni tenis. Te je godine James Gibb, britanski entuzijast za stolni tenis izmislio celuloznu lopticu. Inovacija je naravno promijenila igru drastično. Loptica je postala brža nego ikada, a kad su stavili na drvene rekete i tanki sloj gume stolni tenis je trijumfirao.

http://www.tenisice.hr/