Kategorije
Sport

Postoji nekoliko različitih vrsta bicikala

Bicikli se danas mogu vidjeti na raznim mjestima, od cesta pa sve do nekih teško pristupačnih mjesta, poput šuma, planina, itd. Za svaku od tih namjena postoji posebna skupina bicikala i zato je prije kupnje bicikla važno odlučiti gdje ga planirate voziti.

Vrste bicikala

Bicikli bi se mogli podijeliti u mnogo manjih kategorija, no neka osnovna podjela je na 3 glavne kategorije, a to su cestovni bicikli, brdski bicikli i mješoviti bicikli.
Cestovni bicikli su, kao što im i samo ime govori, bicikli namijenjeni za vožnju po cesti, odnosno po ravnim površinama. Glavna karakteristika ovih bicikala su nešto veći kotači s uskim gumama kao i relativno mala težina zbog materijala od kojih su izrađeni.
Brdski bicikli namijenjeni su vožnji po neravnim terenima. Zbog toga su izrađeni od vrlo kvalitetnih i čvrstih materijala koji su potrebni za vožnju u takvim uvjetima. Čvrsta konstrukcija ovakvog tipa bicikala je prioritet pa oni imaju samo onu osnovnu opremu. Sve dodatke koji se mogu pronaći na cestovnim biciklima, poput blatobrana, svjetala i sličnog, ovdje nećete pronaći. Brdski bicikli dolaze u nekoliko varijanti, kao što su „rigid“ modeli (bez ikakvih suspenzija), „hard-tail“ modeli (s prednjom suspenzijom) te „soft-tail“ modeli (s prednjom i stražnjom suspenzijom).
Mješoviti bicikli spadaju u noviju generaciju bicikala i njima su proizvođači pokušali spojiti čvrstoću brdskih bicikala s udobnošću cestovnih bicikala. Tako su nastala dva zanimljiva modela bicikla. Prvi je „City bike“. On, kao i brdski bicikl ima čvrstu ramu i kotače od 26“, no posjeduje i dodatke koje imaju cestovni bicikli, poput blatobrana, svjetala, zvonca i dr. Drugi model je „Trekking“ bicikl. Ima kotače od 28“, ali nešto tanje gume koje će biti odlične za cestovnu vožnju. Također posjeduje dodatke koje imaju cestovni bicikli, ali zbog svoje čvrstoće, možete ga ponekad iskoristiti i za vožnju po neravnim terenima, baš kao što biste to učinili s brdskim biciklom.

Kategorije
Sport

Bicikli za ljepši život – želite i vi to?

Za neke sportove je osnovna oprema dosta jeftina – na primjer za plivanje vam trebaju samo kupače gaćice i kakve naočale, a za neke druge sportove, je možda sva osnovna i dodatna oprema nekoliko skuplja. Na primjer, ako pogledamo koliko koštaju bicikli, odmah će vam biti jasno, da ih nećete dobiti baš za male pare, barem ne one, koji su kvalitetno izrađeni i koje nećete trebati servisirati svaki tjedan i za sve to još dodatno plaćati. Pitali ste se sada, dali to zaista postoji? Naravno! U nekim trgovinama se pod velikim akcijama prodaju proizvodi, koji ne nose baš neka imena, a to znači i to, da u njima nema neke velike kvalitete. A kamo će vas sve to dovesti, svi vi dobro znate!

Baš iz tog razloga, je kod nekih sportova vrijedno, da ne nabavljate opremu za najnižu cijenu, jer će vas možda sve skupa, kad ćete to servisirati i popravljati, stajati više, kao što bi vas stajali, ako bi već na početku kupili nešto malo bolje. Znači, kad odlučite, da ćete nabaviti novi bicikl, onda svakako provjerite, kakva oprema se nalazi na njemu. Kakve su kočnice, kakvi su kotači, kormilo i sve ostale sitnice, koje su jako bitne, da bi sve skupa radilo bez problema – da ćete se jednostavno i sigurno zaustaviti, kad će to biti potrebno, da ćete moći krenuti u lijevo i desno, kad će to biti potrebno i puno toga drugoga, bitnoga!

Kad ćete jednom vidjeti, da ste pronašli pravi proizvod za vas, kupite ga, jer to će vam sigurno promijeniti vaš život. Zamislite vaše vikende do sada, što ste u njima radili? Od sada ćete svake toliko biti na terenu – moći ćete na kotačima krenuti u grad na sladoled, moći ćete na neki brežuljak i spustiti se velikom brzinom iz njega i naravno, moći ćete raditi i uživati u svemu onome, gdje do sada niste. Pa eto, ako još nemate nešto takvo kod kuće, sad je krajnje vrijeme, da to nabavite, jer jedna takva sitnica u vašem životu, nacrtat će vam za duže vrijeme osmjeh na vašem licu i zadovoljstvo u duši.

Veče