Kategorije
Obuća

Pravilnim odabirom kopački biti ćete još efikasniji na nogometnom terenu

Kopačke od vas neće učiniti vrhunskog nogometaša, ali mogu vam pomoći da igrate efikasnije i da budete sigurniji od ozljeda. Mnogi ne pridaju mnogo značaja kupnji novih kopački pa nakon kupnje nisu zadovoljni. Zato je potrebno obratiti pažnju na nekoliko činjenica prije nego krenete u kupovinu.
Odabir kopački ovisno o poziciji na kojoj igrate
Kada krenete trenirati nogomet ili ga krenete samo rekreativno igrati, kroz neko vrijeme ćete ustanoviti koja pozicija na terenu vam najviše odgovara. U tih nekoliko prvih početnih treninga, treneri mogu procijeniti da li biste bili dobri kao napadač, krilo, obrambeni igrač ili pak golman. Nakon toga, možete potražiti kopačke koje su namijenjene toj poziciji. Napadači bi tako trebali uvijek tražiti vrlo lake kopačke koje će im omogućiti veću brzinu i okretnost zbog pozicije na kojoj igraju. Slična stvar je i s kopačkama za igrače na krilu budući da oni često moraju mijenjati smjer. Obrambeni pak igrači trebaju čvrste kopačke kako bi se što više zaštitili od ozljeda budući da će imati mnogo kontakta sa suparničkim igračima. Za golmane se rade posebne kopačke koje im omogućuju odlično trenje, ali i jednostavnu brzu promjenu smjera koja im je potrebna.
Veličina kopački
Kao i kod klasičnih tenisica, vrlo je bitno da kupite kopačke odgovarajuće veličine. No, preporuka je kupiti nešto malo veći broj od onog koji vam savršeno odgovara. Razlog je taj što ćete prilikom igranja vrlo vjerojatno nositi i čarape i štucne pa ukoliko ste kupili kopačke koje jedva obujete s jednim čarapama, kasnije biste mogli imati problema. Mnoge kopačke se danas u trgovinama mogu pronaći u velikim rasponu brojeva. I dok su kod klasičnih tenisica ti brojevi uglavnom cijeli, kopačke su dostupne i u nekoliko brojeva s neznatnom razlikom, poput brojeva 45.5 ili 45 1/3. Zato svakako u trgovini isprobajte nekoliko različitih brojeva kako bi pronašli onaj odgovarajući.

www.hervis.hr/store/Svijet-sporta/Nogomet/Kopa%C4%8Dke/c/3_fussball_fussballschuhe

Kategorije
Sport

Nogomet se često povezuje s unosnim ugovorima igrača

Nogomet je jedan od sportova koji ima jako mnogo poklonika diljem svijeta. Upravo ta popularnost, igračima nogometa je tijekom zadnjih godina omogućila potpisivanje vrlo unosnih ugovora o kojima su nekada igrači nogometa mogli samo sanjati. Tako iznosi koje danas dobivaju neki od poznatijih igrača za odanost jednom klubu izgledaju gotovo nestvarni. Nerijetko se tako radi o iznosima koje osoba s prosječnom plaćom neće zaraditi za svoj cijeli radni vijek. Mnogi tako zamjeraju igračima da se premalo trude, a previše razmišljaju o novčanim iznosima.

Nogomet i navijači

Za veliku popularnost nogometa i određenih klubova najviše su zaslužni navijači. Postoje brojni navijači koji „žive“ za svoj klub, odnosno prate ga na svim utakmicama, bilo da se radi o domaćim utakmicama ili gostovanjima. Tako su se tijekom godina stvorile određene navijačke skupine, odnosno navijači jednog kluba su se okupili i stvorili svoju navijačku skupinu. Takve navijačke skupine najčešće zajedno odlaze na utakmice te zajedno bodre svoju ekipu. Često se na tribinama mogu vidjeti i njihove razne koreografije.

No, nogomet i navijači se često povezuju s nasilničkim ponašanjem i huliganizmom. Posljednjih nekoliko godina se tako stvorila određena netrpeljivost između određenih navijačkih skupina koja često rezultira neredima kada igraju te ekipe. Mnogi pojedinici iz tih navijačkih skupina, prilikom odlaska na utakmice, traže samo način za izazivanje nereda, dok je sam nogomet sporedna stvar. Nažalost, takve stvari se često događaju i izvan granica zemlje iz koje te navijačke skupine dolaze pa to postaje međunarodni problem. Takvi pojedinci u tom slučaju dobivaju zatvorske kazne, no najveću štetu trpi ekipa, odnosno njihov ugled u svijetu.
No, ipak je puno više navijačkih skupina koje su usredotočene samo na nogomet i navijanje te nisu sklone nikakvom izazivanju nereda. Zbog takvih navijačkih skupina i njihovog doprinosa nogometu, užitak je otići na stadion i uživo pogledati nogometnu utakmicu.

Kategorije
Sport

Kako je Nike promijenio nogomet? Objasnimo!

Dali ste ikad u životu gledali stare utakmice nogometa, u kojima u igrali virtuozi, kao što je na primjer Pele i njemu slični? Mnogi kažu, da je to bio nogomet, kada se zaista igralo, kada se ništa nije radilo na silu i kada ste u toj igri mogli vidjeti stvarno puno igranja loptom, dodavanja i na kraju krajeva onog, zbog čega svi vole taj sport – golova. Danas je sve skupa malo drugačije – ako ćete danas pogledati nogometaše, koji stoje na terenu, jako brzo ćete shvatiti, da su to pravi gladijatori – svi su puni mišića, visoki i mogu jako puno trčati – prosjek na utakmicu je danas na igrača preko desetak kilometara, a to morate znati, da nikako nije malo!
Kao što vidite, već na prvi pogled, puno toga se promijenilo od nekad do danas, ali nije to sve, što je drugačije. Nekad su igrači na sebi nosili jedan model kopačka ili možda dva, a ako danas pogledate klince, koji stoje kao početnici na terenu, na njima ima jako puno različitih boja, pa modela kopačka i na kraju krajeva i proizvođača svega ovoga. Jedan od takvih, koji su ovome sportu dali stvarno puno je sigurno Nike – istina je, da su na početku više ili manje bili specijalizirani za košarku, ali kad su malo otvorili oči, prepoznali su, da je i u drugim sportovima veliki potencijal i počelo je počelo – na tržište su počele dolaziti ludo dobre kopačke!
Pitate se, što je tako ludo dobrog na Nike-ovim kopačkama? Za početak je tu sigurno jako bitan njihov izgled – ako ste nekad mogli birati između jednog ili dva modela, onda ih danas imate mnogo, a što je još jako važno, svake godine na tržište dolaze novi modeli, koji su svake godine još bolji i bolji. A što znači za kopačke, da su svake godine bolje? To znači, da ih rade iz sve boljih materijala, koji izdrže sve više i više, a da su pored toga još uvijek jako lagani, što je kod ovog sporta jako bitno, da se može što više pretrčati i postizati što više golova! Da, sve to je u ovaj sport donio ovaj velikan između proizvođača!

Kategorije
Sport

Nike čudo na nogama najboljih nogometaša

Prije dvadeset, trideset ili još više godina, nogomet se igrao u kopačkama, koje su bile crne i samo crne, nije bilo drugih boja. Ako ste na nogama nogometaša tražili različite modele, skoro da ih niste mogli pronaći, jer su poznate tvrtke imale samo jedan ili najviše dva modela, u koje su uložili sve svoje znanje. Tada je bilo tako, da ste mogli birati među kopačkama, koje su bile stvarno jeftine i dostupne svima i naravno onih, koje su bile jako skupe i koje su bile TOP model kod svake tvrtke. Tako je bilo to nekad, ali danas je potpuno drugačije – ako na primjer pogledate Nike, što sve može danas ponuditi nogometašima, onda ćete se stvarno začuditi.

Što sve možete onda dobiti? Ako ćete jednom krenuti u neku veću trgovinu ili u trgovinu, koja je specijalizirana samo za nogomet, tamo ćete vidjeti puno toga – od onih modela, koji opšte nisu mekani, koji su napravljeni skoro da iz plastike i koje ćete vjerojatno uništiti za koji mjesec ili dva, pa sve do onih modela, koji će izdržati puno toga – mraz, snijeg, kišu i jako sunce! Te modele, koje smo sada spomenuli, kupuje velika većina ljudi, koji se bave nogometom ali Nike ima kopačke, koje ne nosi baš svatko – nose ih samo najbolji nogometaši na svijetu i one će vas koštati pravo bogatstvo, ako ih poželite i vi na svojim nogama!

O čemu zapravo govorimo? To su kopačke, koje nose ime Magista! Ako do sada još niste čuli za njih, onda smo sigurni, da ste ih na televiziji već primijetili – sjetite se samo onih kopačka, koje su napravljene tako, kao da imate čarape i cipelu u jednom kompletu – sjećate se, vidjeli ste to već? Naravno, da jeste! Ako ne drugdje, onda kod zvijezda, kao što je na primjer Arda Turan i još neki drugi. Ako želite i vi nešto takvo, moderno i po zadnjoj modi, onda ćete danas za to morati stvarno puno platiti ili pak da pričekate neko vrijeme, da će cijene malo pasti, pa onda nabavite to, što danas na nogama nose najveći.

Veče

Kategorije
Sport

Nogomet je težak sport – kako se pripremiti na sezonu?

Mnogi misle, da znači igrati nogomet, zabavljati se – da, možda ste u pravu, ako ste do sada gledali samo prijatelje na kakvom pikniku, koji popiju dvije pive, pojedu hrpu ćevapa, pa nakon toga uzmu loptu u ruke i noge. Ali ako ste ikad bili na kakvoj pravoj utakmici, tamo gdje na primjer igraju vrhunske momčadi ili reprezentacije, onda ste vidjeli, da to sve skupa izgleda malo drugačije. Vrhunski igrači igraju ovaj sport na vrhunskom nivou – puno je trčanja, jako puno trčanja, puno razmišljanja, taktike, preračunavanja i svega ostaloga – sve to samo zbog jednog razloga, jednog cilja – zabiti gol i pobijediti protivnika.
Ali da bi se došlo do tog cilja, znači, da bi se zabilo gol i pobijedilo suparnika, potrebno je jako puno truda i znojenja na treninzima. Takvi igrači svakog dana po dva puta na dan stavljaju kopačke, majice, trenirke i druge stvari na sebe, uzimaju loptu u ruke i odlaze na teren, gdje trče, igraju se loptom, uče razne taktike, koje će na utakmici probati realizirati i naravno, zabijaju golove svome vrataru. Tako sve to izgleda kroz cijelu godinu ali u njoj se dva puta godišnje dođe i do toga, da se moraju odraditi malo jače pripreme za sezonu – to se odradi prije početka prvenstva, da se skupi što više snage, da se onda može dobro trčati po terenu.
Da bi priprema bila što bolja, igrači nogometa najviše puta odlaze na neke pripreme – sve zavisi od godišnjeg doba, pa tako nekad odlaze u planine, na visine, a nekad odu na more. Tamo se onda za četrnaest dana otklope od svega i samo treniraju, jako treniraju, jedu i odmaraju se – kad jednom prođe ovaj period priprema, onda su igrači spremni za sezonu i puni kondicije. A kad jednom dođu na taj nivo, onda naravno možete očekivati od njih, da će na terenu izgledati stvarno dobro, da će sa lakoćom zabijati golove i na kraju krajeva, da će tribine biti zadovoljne s njihovom igrom!

Veče

Kategorije
Sport

Nogomet u ljetnim danima – kako se okupiti?

Kad smo svi mi bili mali, nismo imali mobilnih telefona – pogledali smo kroz prozor i tamo su bili svi oni, koje smo trebali, da smo mogli uživati uz njih – igrati nogomet, bacati na koš ili igrati skrivače. Danas, kad smo odrasli, imamo mobilne telefone ali nemamo puno toga drugoga – nemam vrijeme, a pogotovo nam fali volja, da bi napravili nešto za sebe. Ali ipak, kad govorimo o volji, potrebno je znati, da je kretanje i rekreacija jako važna, da ostanemo zdravi i da naše tijelo ostane u formi, jer ako smo u formi, ni one jednostavne bolesti nas neće tako brzo uhvatiti.
Znači, ako ste i vi jedan od onih, koji ste u mladim danima svaki dan na dvorištu igrali nogomet, a danas ste praktički zaboravili, kako sve to izgleda, napravite nešto za to, da vam se vrate oni stari dani. Naravno, one patike, sa kojima ste igrali kao mališan, danas vjerojatno u vašem ormaru ne postoje ili pak ste ih prerasli, pa ćete tako morati krenuti u koju veliku trgovinu ili pretražiti Internet, te nabaviti nešto novo, nešto, u čemu ćete moći zabijati golove. Pored toga trebat će vam još neke druge stvari, kao što su na primjer torba za opremu u koju ćete moči staviti majicu, hlače, loptu i ostale stvari, koje vam na treningu trebaju.
Kad jednom sve to imate, morat ćete okupiti prijatelje – ponekad se čini, da je to onaj najteži dio, kad jednom svi mi imamo djecu, posao i pomanjkanje volje do kretanja, ali ipak, uzmite u ruke telefon, nađite se najprije na kakvom pivu, skupa pronađite jedan termin, koji će svima odgovarati i nakon toga rezervirajte neko igralište, na kojem ćete se znojiti, boriti i zabijati golove. Kad imate i to sređeno, onda vam preostane samo još to, da na početku, kad još niste u formi malo pazite na svoje noge – naravno, ne bi bilo najbolje, da se nakon dugo godina vratite na terene i ozlijedite se!

Više

Kategorije
Sport

Kako trenirati nogomet, da bi u njemu bili zvijezda?

Milijuni ljudi diljem svijeta obožavaju nogomet, a sve to znači, da se iz tog razloga odluči sve više ljudi, da počne ovaj sport i redovito trenirati u nekim klubovima. Jedni od njih odu u manje seoske klubove, drugi pak odu u veće klubove, koji imaju tradiciju i kvalitetan rad. A na kraju većina tih mladih igrača završi jako slično – na ulici za prijateljima u dresu kakvog poznatog igrača. Ako ne želite, da bi i vi završili tako, onda je obavezno, da radite neke stvari drugačije od drugih, da ulažete u ovaj sport više od ostalih, jer jedino to je način, kako ćete uspjeti i jedino to je način, da bi možda jednog dana igrali u Barceloni, Real Madridu ili barem Dinamu!

Kao prvo, jako je bitno, da živite sportski život – to znači, da u svakome trenutku pazite što i kada jedete i pijete. Jako puno je do danas već bilo talenata, ali su završili svoje karijere, jer su počeli izlaziti van i piti alkohol – to naravno nije sportski život! Pored toga, jako je važna i oprema, sa kojom trenirate i koju upotrebljavate. U nogometu je potrebno imati kopačke, loptu a sve ostalo i nije baš tako bitno – možete uzeti ono, što imate kod kuće – kratke hlače i majice, trenirke i slično! Ako će ta oprema biti vrhunska, na treningu ćete se osjećati dobro i sa lakoćom ćete ga odraditi.

A za kraj dolazi ono jako važno, a to je tvrdi rad! Ako niste spremni trenirati tvrdo, onda morate odmah znati, da do velikih klubova nećete doći. Kad jednom završi vaš trening, ostane vam još uvijek jako veliki dio dana – a što, da bi probali trenirati još malo sami? Trenirajte šut, trčite, radite ono, što vam fali, jer jedino tako ćete postati najbolji. Ako za sve to niste spremni, onda vam je najbolje, da već danas stavite kopačke u kut jer ćete ionako prije ili kasnije završiti tamo, kao mnogi – na dvorištu, sa svojim prijateljima i sa pivom u ruci na kraju.

http://www.tenisice.hr/Nogomet/

Kategorije
Sport

Život, kojeg donosi nogomet – kakav je?

 

Nogomet je sport, kojeg gledaju, obožavaju i vole milijuni ljudi diljem svijeta. Jednostavan je, za njega vam treba lopta i nekoliko igrača i zabava može početi. Njegova pravila nisu teška – dodavanje lopte, trčanje, zabijanje golova, sve to je dosta jednostavno za razumjeti i baš iz tog razloga toliko ljudi voli udarati po lopti. Naravno, baš tako je i sa mališanima, baš kod njih se sve skupa, sva ta priča može započeti – najprije prve kopačke i prva lopta, nakon toga velika torba u koju ide sva oprema i onda dolaze bezbrojni treninzi, koji na kraju naprave igrača ili samo prosječnog amatera, koji će se jednom na tjedan družiti sa prijateljima i zabavljati se.

Ali ipak, idemo pogledati, kako izgleda put jednog nogometaša – kao što smo već rekli, svaki početak je težak. Najprije je potrebno nabaviti svu opremu, koja djeci treba, da bi mogla početi trenirati nogomet. U tu opremu možemo nabrojati kopačke, torbu, loptu, majice i kratke hlače, te još neke sitnice. Kad jednom dijete to ima, može otići na trening. Tamo ih najviše puta treniraju kvalitetni treneri, barem tako bi moralo biti i tako je u dobrim i kvalitetnim klubovima, koji znaju kako se te stvari rade. Svaki dan trening, svaki dan borba i prije ili kasnije se dođe do prve utakmice!

Bilo kako bilo, nismo svi za sve – neka djeca tako izgube volju, jer nisu najbolji u ovom sportu, ali ipak, nekoliko ih i uspije! Svi oni, koji uspiju i imaju talent, mogu otići u velike klubove, kao što su na primjer Real Madrid, Barcelona, Dinamo i slični. Sve to su klubovi, gdje se radi i trenira na vrhunskom nivou, gdje svatko dobije svoju opremu, gdje se prodaju dresovi glavnih igrača, a što je jako važno, gdje se služe veliki novci. Pa eto, ako vam se ova priča sviđala i vi želite, da vaše dijete ide po ovom putu, uključite ga u neki klub i nabavite mu neke kopačke i loptu.

Kategorije
Sport

Idete na nogometnu utakmicu? Kakva odjeća ide sa vama?

Liga prvaka, Hrvatsko domače prvenstvo, pa nakon toga reprezentacija – sve to su natjecanja, koje ljudi iz godine u godinu sve više prate – ljudi vole nogomet. Baš iz tog razloga, u Hrvatskim klubovima svake godine imaju sve više djece, koja želi trenirati nogomet, kako bih nakon nekog vremena bili kao na primjer Ronaldo, Messi, Benzema ili još netko četvrti. Kao i kod svakog drugog sporta, pored treninga, dolaze svake toliko i utakmice, a da bi na njih bili što bolje spremni, potrebna je neka određena sportska oprema, koju je potrebno uzeti sa sobom, da bih sve bilo tako, kako mora biti.

Znači, kad nakon puno treninga dođe dan utakmice, kod kuće je potrebno spakirati torbu i u nju staviti neke stvari, koje će vam koristiti i trebati na utakmici. Za početak je ovdje odjeća – na sebe je svakako uvijek potrebno staviti klupsku trenerku, preko koje se odmah vidi od kuda dolazite i komu pripadate. Odmah nakon toga u torbu stavljajte kakav ručnik, da se možete nakon utakmice istuširati, te neko donje rublje, da se možete presvući. Ako niste baš neki profesionalac i ne igrate u prvoj Hrvatskoj ligi, onda će vam biti potrebne još kakve jakne, hlače ,majice sa dugim rukavima i druga slična odjeća, ako možda zahladi ili padne kiša, kad se zagrijavate ili sijedite na klupi.

Za kraj je ovdje još ono najvažnije – kopačke! Svatko, tko igra nogomet, mora paziti na to, da na svojim nogama ima uvijek kvalitetne kopačke, jer jedino tako može se po terenu trčati lagano, kretati se brzo i puno, te zabijati golove, kao to rade veliki. Baš zbog toga je naša preporuka, da uvijek kupujete kopačke od proizvođača, kao što su na primjer Nike, Adidas i slični, jer oni su najveći, njihove kopačke nose najbolji, pa zašto ih onda ne bi i vi? To su tvrtke, koje ulažu u razvoj kopačka hrpe novca, pa je tako jako jednostavno razumjeti, da su to stvarno proizvodi, koji nešto vrijede – nabavite ih i vi!

http://www.tenisice.hr/Nogomet/

Kategorije
Sport

Trčanje u jesenskim danima

Kad počne godina, svi kažu, da će sve biti drugačije – počet su se hraniti drugačije, počet ču prestati pušiti i naravno, tada svi počnu i baviti se nekim sportom. Oni, koji nisu baš za mraz, odu u kakvu teretanu ili sa prijateljima na nogomet, a opet treći nabave neke tenisice i počinju se baviti sportom, kojeg u posljednje vrijeme voli sve više ljudi, a to je trčanje. Sport, koji je vrlo jednostavan, kao što neki misle, jer za njega trebate samo tenisice i neku drugu opremu, mnogi brzo zavole, ali ako se sa njime ne bavite pametno, moglo bih se vam jako brzo desiti, da vas počnu boljeti noge, kralježnica, dobijete kakvu bolest zbog mraza vani ili neke druge slične stvari, koje će vas spriječiti, da nećete moči trenirati, kako to vi želite.
Kako tome baš i ne bih bilo tako, za taj sport potrebna vam je neka dobra sportska oprema. Sve skupa svakako počinje sa kvalitetnim tenisicama, koje su osnova, kako se ne bih povrijedili na terenima po kojima čete se kretati – bio to beton, šumski putovi, atletski stadioni ili negdje drugdje. Pored tenisica, naravno je jako bitno i to, što ćete obuči na sebe – u početku godine, kad je vani još snijeg, morate se obuči jako toplo, nakon toga dolazi doba godine, kad voli padati kiša, pa će vam trebati kakve jakne, koje ne propuštaju vodu, u ljetnim danima na sebe stavljajte što manje i naravno što laganije stvari, kako bih vaše tijelo moglo disati, a nakon toga opet dolazi hladnije doba, kada čete trčati sa mnogim stvarima na sebi, pa će već i to malo otežavati vaš trening.
Kao što smo rekli, jesen je doba godine, kada se je već potrebno malo toplije obuči, jer se vam može dogoditi, da ćete doći sa posla, obući se i vani će već biti mrak i puhati će hladan vjetar – to su idealne okoline, kako bih se mogli povrijediti na kakvom pločniku, jer niste vidjeli neke prepreke u mraku, ili da vas uhvati kakvo nevrijeme, koje će vam donijeti bolest. Pa tako sport u jesenskim danima neka se izvodi sa dobrom, kvalitetnom i vrhunskom opremom, jer jedino tako čete moči trenirati kroz cijelu godinu i ostati zdravi.