Kategorije
Sport

Tehnološki unaprijeđen nogomet

Nogomet i tehnologija

Kako tehnologija napreduje, tako ljudi izmišljavamo sve moguće varijante kako svoj život napraviti lakšim i jednostavnijim. Samo je bilo pitanje vremena, kada će nova tehnologija stići i u nogomet. Na gotovo svim takmičenjima ima puno primjedbi sa svih strana na poštenost sudaca i  pitanja oko smislenosti suđenja utakmice bez pomoći tehnologije, kad ona već postoji. Neki tvrde, da mora nogomet ostati igra ljudi, te da je svako nametanje tehnologije korak dalje k tome da ljude jednoga dana zamjene roboti. Možda ne baš sljedeće godine, no nakon sto godina pitanje je tko će trčati po terenu.

 

Nogomet
Nogomet

Mikročipovi i senzori

Na području tehnologije koja bi se mogla primjenjivati u nogometu prednjači Adidas. Oni su pioniri tehnologije, koja bi nogomet mogla ponijeti na sasvim drugi nivo. Izmislili su mikročip, koji je usađen u igračevu majicu i prati sve njegove parametre kao što su brzina, smjer kretanja, puls, temperatura i slične. Takvi podatci su jako bitni za donošenje odluka iz klupe. Ako se treneru na tabličnom računalu ispisuju podatci o stanju svojih igraća, polovica njegovog posla je obavljena.

 

Tehnologija mijenja igru?

Neki kažu, da bi primjena tehnologije u korijenu promijenila nogomet. Počinju se uvoditi senzori, koji će umjesto sudca odlučivati dali je lopta prešla gol crtu ili ne. Takva tehnologija je sigurno najbolji prijatelj navijača, no potrebno ju je koristiti smisleno. Nogomet je tradicionalno jednom nogom u prošlosti, što možda za samu igru i nije toliko loša stvar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.