Kategorije
Sport

Tenis na olimpijskim igrama

Tenis na olimpijadi već 1896. godine

Tenis, koji se u ono doba igrao samo na travi, prvi se put na olimpijadi pojavio 1896. godine, kada su se ljetne olimpijske igre odvijale prvi put u moderno doba.  Kao olimpijski sport ostao je na programu do 1924. godine, kada su se zbog svađe između Međunarodne teniske federacije i Olimpijskog odbora pristojni odlučili da se tenis crta iz popisa službenih sportova. Na olimpijadama 1968. i 1984. godine, tenis se igrao kao demonstracijski sport i nije bio ravnopravan ostalim natjecanjima. Tek se 1988. godine na ljetnim olimpijskim igrama ponovno pojavi u svom punom sjaju kao natjecanje za zlatnu medalju.

Tenis
Tenis

Gubitnici polufinala dijelili brončanu medalju

Kao zanimljiv podatak možda je treba istaknuti činjenicu, da su na prvim olimpijskim igrama gubitnici polufinala podijelili brončanu nagradu. To se dogodilo i 1900., 1904., 1988. i 1992 godine. Na ostalim olimpijadama odigrao se meč za treće mjesto. Od 2004. godine u Ateni u Grčkoj, plasman na olimpijskim igrama broji i za plasman na ATP i WTA ljestvicama. Tako je olimpijski tenis postao zanimljiv za sve igrače.

Podloga za igru se mijenja

Podloga na kojoj se igrao tenis na olimpijskim igrama često se mijenjala. Na prvoj olimpijadi igralo se na travi, no od 1984. godine skoro su se svi mečevi odigrali na tvrdoj površini, osim 1992, kada se igralo na pijesku. Ove godine London se vrača na travu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *