Kategorije
Sport

Upoznavanje s biciklom

Upoznavanje djeteta s biciklom bilo bi najbolje započeti rano, zapravo čim dijete počne hodati. U tome su najbolja pomoć guralice koje su odličan rekvizit za poboljšanje ravnoteže i motoričkih sposobnosti djeteta. Uz pomoć guralice djeca se lako privikavaju na nove pokrete kao što su upravljanje kormilom i brzinu zbog čega će prelazak s guralice na dječji bicikl, a kasnije i na neki veći biti puno lakši. Dokazano je kako se djeca koja su navikla na guralicu, kasnije puno brže i lakše privikavaju na dječji bicikl bez upotrebe pomoćnih kotačića.

dječji bicikl

Izbor idealnog dječjeg bicikla

Prije nego se kupuju dječji bicikli, vrlo je važno dobro utvrditi potrebnu veličinu okvira. Provjera veličine se obavlja na način da posjednete dijete na sjedalo bicikla (ukoliko bicikl nema pomoćnih kotačića pridržavajte dijete) te bi u tom položaju dijete trebalo vršcima obaju stopala trebalo dosezati tlo.
Danas su na tržištu dostupni dječji bicikli u verzijama od 12 (prikladni za visinu između 90 i 110 cm) , 16 (prikladni za visinu od 100 do 125 cm), 20 (prikladni za visinu od 110 i 135 cm) i 24 (prikladni za visinu od 125 do 155 cm) inča. Osim visine, vrlo bitan segment kod izbora dječjeg bicikla je i to on što lakši.

Dodatna oprema

Odmah kada dijete dobije svoj dječji bicikl, preporučljivo je da se počne navikavati na kacigu i drugu zaštitnu opremu kao što su rukavice i štitnici za koljena. Također, za dječje bicikle, posebno kod najmanje djece, preporuča se i posebna zaštita lanca jer se često događa da im hlače zapnu za lanac što može dovesti do pada i neželjenih ozljeda. Sigurnosnoj opremi pripadaju i zvona, svjetla i različiti reflektirajući elementi, ali i znanje o propisima u cestovnom prometu i mogućim opasnostima na cesti.
Veća stabilnost djece koja tek počinju voziti dječji bicikl postiže se korištenjem pomoćnih kotačića. Preporuka je da dijete što prije prijeđe na vožnju dječjeg bicikla bez pomoćnih kotačića jer oni onemogućavaju pravilan nagib tijekom vožnje u zavojima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *