Važno je naučiti pravilno držanje sup vesla velj09

Oznake

Povezani postovi

Važno je naučiti pravilno držanje sup vesla

Sup na engleskom znači “stand up paddle” i podrazumijeva stajanje na dasci na površini vode te veslanje. Iznimno koristan sport, koji aktivira cijelo tijelo, postao je popularan prvo u Americi, a zatim se proširio svijetom. Iako ga mnogi povezuju sa surfanjem, zbog sličnosti opreme kao što je daska za surfanje, razlika je u tome što surfanje koristi snagu vjetra dok se za sup koristi veslo i pokreće se snagom ljudskih mišića.

Sup postaje sve popularniji

Održavanje ravnoteže

Mnogi koji su se okušali u ovom sportu kažu da je održavanje ravnoteže najzahtjevniji dio ovoga sporta te nakon što to savladate sve drugo je vrlo lako. Najteži korak je ustati na samoj dasci, ali jednom kad to naučite, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi samo veslanje i održavanje ravnoteže bilo lakše. Neka vam noge budu u paralelnom položaju, u širini bokova i neka budu točno na sredini, jednako udaljene od svakog ruba daske. Prsti moraju biti ispruženi, koljena lagano savijena, a leđa ravna. Glava mora biti stabilna i podignuta, a težinu mijenjate micanjem svojih bokova. Velika je greška gledati u svoja stopala. Pogled bi vam trebao biti prema horizontu.

Sup veslo

Najčešća početnička greška je pogrešno držanje vesla, koje se na engleskom naziva stand up paddle. Kako biste ju izbjegli, pokušajte se pridržavati dva pravila koja će vas vrlo brzo naučiti kako ga držati na ispravan način te si olakšati postupak učenja. Uvijek provjerite da je zaobljeni dio vesla okrenut dalje od vas, prema prednjem dijelu daske. Također, kada veslate na desnoj strani daske, neka vam liejva ruka bude na vrhu vesla. Kada promijenite stranu veslanja, promijenite i položaj ruku.

Za sup i održavanje ravnoteže postoji nekoliko zamaha veslom te svaki od njih ima svoj naziv i točan način izvođenja. Kako biste bili uspješni te spriječili moguće pogreške, informirajte se o tim osnovnim pokretima ili u početku zatražite pomoć instruktora ili prijatelja koji se već bavi ovim sportom. Provjerite ponudbo SUP desk na web stranici hervis.hr.