Kategorije
Obuća

Vojna obuća kroz povijest

Prva vojna obuća iz Mezopotamije
Kao prvi su vojnu obuću poznavali Asirci iz starodavne Mezopotamije, u razdoblju od 24. – 6. stoljeća prije naše ere. Po njima su princip posebne obuće za vojnike preuzeli i Rimljani. Legionari su nosili svima poznate sandale, no kada su legije djelovale u hladnijim klimatskim područjima, vojnici su nosili čizme naizgled jako slične današnjima. Obuća je imala potplat pričvršćen čavlima.

Napoleon je volio čizme sa vezicama
U doba Napoleona vojna obuća je napredovala. Umjesto teških metalnih kopči proizvođači su počeli upotrebljavati vezice. Prije toga neke su čizme čak imale petu i prste obučene u metal, kako bi im nudio bolju zaštitu. Obuća koja se pričvršćivala na vezice, na taj je način postala lakša i vojnici su bili tijekom napornih manevara izdržljiviji.

Obuća za prvi svjetski rat
U to vrijeme borba se odvijala pretežno po rovovima. Negdje sredinom rata Britanci su izmislili čizme izrađene iz kravlje kože koja je djelomično prekrivala i potplat. Takova obuća nije dobro zadržavala vodu, pa je ubrzo iza rata bila zamijenjena novom.

Rat u Vijetnamu i moderno doba
U početku vijetnamskog rata, Amerikanci su upotrebljavali uglancane crne kožne čizme. Vojna obuća tog tipa pokazala se slabom na blatnjavom terenu, pošto čizma nije htjela izlaziti iz blata zbog glatke kože, oko koje se stvarao vakuum. Zbog tog razloga su čizmama dodali platnenu traku sa strane sve do gležnjeva. Taj princip koristi se i danas.

Vir: http://www.tenisice.hr/