Kategorije
Sport

Vozite sigurno i noću uz svjetla za bicikle

Bez obzira na to koji tip bicikla imate, veoma je važno da u vožnji obratite pozornost na sigurnost. To prije svega znači da pri vožnji uvijek jasno morate biti vidljivi svim drugim sudionicima u prometu, što ćete postići svijetlima za bicikl koja su dio zakonski propisane obvezne opreme svakog bicikla u javnom prometu.

biciklisticke staze, Slovenija

Obavezna oprema

Uz reflektirajuće pločice na kotačima bicika, koje moraju biti žute boje, svaki bicikl u javnom prometu mora imati barem jedno svjetlo crvene boje na stražnjem dijelu i jedno bijele boje na prednjem dijelu bicikla. Ta svjetla prije svega služe kako bi se druge sudionike u prometu upozorilo na vašu prisutnost na cesti u uvjetima slabe vidljivosti poput magle ili po mraku, no vozite li se često slabo osvijetljenim putevima, prednja svjetla za bicikl također vam mogu koristiti i kao osvjetljenje pri vožnji. Ovisno o tome za kakav bicikl ste se odlučili svjetla za bicikl mogu biti dio opreme, ili ćete ih pak naknadno morati nabaviti.

Vrste svjetala

Zakonski je propisana samo boja svjetala, no ne i tip za koji ćete se odlučiti. Gradski bicikli najčešće dolaze s već ugrađenim dinamom kojim se stvara električna energija za svjetla na biciklu, no dinamo može nešto otežati vožnju, a vozite li se sporo, svjetlost koja se proizvodi također može biti poprilično slaba.

Često popularno rješenje su LED svjetla za bicikle, na baterije, koja se mogu postaviti na sve vrste bicikala, najčešće na volan i ispod sjedala ili kod stražnjeg blatobrana. Takva svjetla za bicikl omogućuju dugotrajno jako osvjetljenje, a često nude i mogućnost bljeskanja, koja dodatno hvata pažnju u vožnji. Za razliku od svjetla s napajanjem, ovakva svjetla za bicikl često je lako skinuti pa su podložna krađi, što trebate imati na umu ostavljate li često bicikl bez nadzora na duže periode. Bez obzira na to koju vrstu svjetala odaberete, u noćnoj vožnji za dodatnu sigurnost odaberite i reflektirajuću odjeću i dodatke. Provjerite ponudu na web stranici www.hervis.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *