Kategorije
Vijesti

Oprema za jasan pogled pod vodom

Ukoliko se bavite ronjenjem ili se spremate za kupnju opreme znate da vam je za tu avanturu potrebna maska za ronjenje. Naime, ona je dio najosnovnije opreme za ronjenje koja vam omogućuje jasan pogled pod vodom.
Prije kupnje maske za ronjenje, važno je znati kako pogled pod vodom nikada ne može biti potpuno ispravan jer su zbog kuta loma svjetlosti predmeti koje gledamo po vodom veći za približno jednu trećinu te bliži za približno jednu četvrtinu.

maska za ronjenje

Nepropusnost i idealna veličina

Danas na tržištu postoje maske za ronjenje različitih oblika i različitih izvedbi stakla – s jednim staklom, s dvostrukim staklom pa čak i s trostrukim staklom. Razlog postojanja takvih izvedbi maski za ronjenje je nepropusnost koju omogućuje silikon, osnovni materijal većine najmodernijih maski za ronjenje.
Kako biste bili sigurni da kupujete masku za ronjenje ispravne veličine učinite sljedeće:
• uklonite kosu s čela
• stavite masku za ronjenje na lice
• uhvatite dah
Ukoliko je maska za ronjenje dobre veličine, ona će ostati na licu i kada pogledate prema tlu. Osim toga, ona idealne veličine nikada vas ne bi smjela stiskati i uzrokovati nelagodu.

Dodaci za veću udobnost

Kako bi se postigla još veća udobnosti tijekom nošenja maske za ronjenje, proizvođači su ju počeli proizvoditi s dodatkom neoprenske trake koja uvelike olakšava podešavanja maske za ronjenje na idealnu veličinu. Također, proizvođači su kreirali i maske za ronjenje za osobe koje nose dioptrijske naočale pa su tako izradili posebne maske za ronjenje s lećama koje odgovaraju dioptriji ronioca.

Za potpuno uživanje u podvodnim ljepotama

Proizvođači maski za ronjenje kreirali su i tzv. fullface maske za ronjenje namijenjene rekreativnim roniocima. Ova vrsta se proteže preko cijelog lica i ima integriranu dihalicu. Prednost fullface maski za ronjenje je u tome što bude veće vidno polje što roniocu omogućava dodatno uživanje u svim ljepotama i blagu podvodnog svijeta.

Kategorije
Vijesti

Pomama za trakama za vježbanje

Najnoviji hit među opremom za treniranje u posljednje vrijeme su svakako trake za vježbanje. One su napravljene od različitih vrsta elastičnih guma za trening poput lateksa. Mogu se pronaći u varijantama materijala izrade, različitim širinama, različitim dužinama te u varijantama traka za vježbanje s ručkama, mini bandova, total body setova, tuba, prstenova i slično.

trake za vježbanje

Zašto baš trake za vježbanje

Trake za vježbanje postale su hit u svijet vježbanja zbog toga što pružaju otpor u oba smjera što znači da su tijekom vježbanja mišići vježbača opterećeni iz različitih kutova. Opterećivanjem mišića na taj način, trake za vježbanje povećavaju intenzitet treninga i prisiljavaju mišiće na jači i učinkovitiji rad. Samim tim tijekom kontrakcije mišići postaju kraći i snažniji.
Kao glavne prednosti traka za vježbanje izdvajaju se povećanje snage uzrokovao otpornošću koju pružaju trake za vježbanje, fleksibilnost te izdržljivost zbog čega se savjetuje njihovo upotrebljavanje tijekom zagrijavanja mišića, treninga snage i fleksibilnosti te istezanja ili rehabilitacije.

Ekonomičnost i sigurnost

Osim navedenih prednosti, trake za vježbanje imaju i još nekoliko njih. Prva dodatna prednost je to što je kod korištenja traka za vježbanje rizik od ozljeda sveden na minimum pa su tako odličan dodatak za vježbanje onima koji pate od nekih starih ozljeda. Isto tako, trake za vježbanje su vrlo ekonomične jer su cjenovno prihvatljive, ali one i svojom veličinom omogućavaju korisniku da ih vrlo lako ponese sa sobom na putovanje ili odmor kada želi odraditi kvalitetan trening i održati dobru formu.
Također, one su odličan rekvizit za vježbanje kod kuće jer su vrlo jednostavne za korištenje te vam za njihovo korištenje nije potrebna asistencija trenera ili stručne osobe pa vam samim time i smanjuju troškove eventualne članarine u teretani ili fitness centru. Za vježbanje s trakama za vježbanje vam je dovoljno malo slobodnog prostora, volja za trening te nekoliko savjeta i uputa kod kojih vježbi ih je najbolje upotrijebiti i na koji način, što vrlo lako možete pronaći na internetu.

Hervis.hr

Kategorije
Sport Vijesti

Izum bicikla

Bicikle je izumio francuski izumitelj 1790. godine i nazvao ga velerifer. U početku su bicikli bili drveni i izrađeni u obliku životinje poput lava, konja i slično. Njegov izum prvi je isprobao grof Mede de Sivrac koji ga je pokrenuo koračajući uz konstrukciju bicikla pošto prvi model nije imao pedale. Napredniji model bicikla predstavljen je u Parizu 1818. godine i zvao se dresina, a dizajnirao ga je Karl von Dres. Pedale su uvedene kao sastavni dio bicikla 1842. godine, a uveo ih je škotski kovač Kirkpatrick Macmillan.
Izum pedala na biciklima pripisivao se mnogima, a službeno je priznat 1861. godine kada je francuski klobučar Brunel svoj izum prodao prvoj tvornici bicikala Michaudu. Vožnja biciklima postala je znatno udobnija ugrađivanjem gumenih navlaka na kotače što je učinio britanski izumitelj John Boyd Dunlop. Zaključno možemo reći kako je pravi bicikl, onaj u današnjem smislu nastao zapravo kao kombinacija više izuma brojnih izumitelja, uključujući i Losonov izum lančanog prijenosa s pedala na zadnje kolo bicikla. Naziv i kategorizacija istog kao vozila dogodila se 1868. godine, dok je 1869. godine biciklizam priznat i kao sportska disciplina.

bicikl

Pojava biciklističkih saveza

Prvi poznati i priznati biciklistički savez osnovan je 1878. godine u Engleskoj, dok je Međunarodni biciklistički savez ICA (International Cycling Association) osnovan 1892. godine u Londonu. Osam godina kasnije, 1900. godine, Međunarodni biciklistički savez nasljeđuje UCI (Union Cycling Internationale), odnosno Međunarodna biciklistička unija.

Suvremeni bicikli i biciklizam

Suvremeni bicikli karakteristični su po brojnim elementima koji vožnju čine ugodnijom, udobnijom i sigurnijom. Danas je biciklizam popularan sport, a mnogi se njime bave i rekreativno, dok su bicikli mnogima prijevozno sredstvo za kraće relacije (kuća-posao, kuća-škola i slično). Ono što stvara zapreku u sveopćoj ekspanziji biciklizma je svakako nedovoljno izgrađena ili neadekvatna gradska infrastruktura kojom bi se poticalo stanovništvo na češće korištenje bicikala. Naime, biciklizam pozitivno utječe na smanjenje zagušenja prometa, ali i na smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferi, a i ima brojne prednosti za zdravlje korisnika.

Kategorije
Vijesti

Jednostavno vježbanje kod kuće ili u teretani

Sprave za vježbanje sastavni su dio svih teretana, fitness centara ili kućnih teretana pojedinaca koji se odluče na treniranje kod kuće. S obzirom na raznolikost sprava za vježbanje koje danas postoje na tržištu, u nastavku dajemo pregled najkorištenijih sprava.

Raznolikost vrsta sprava za vježbanje

Bez obzira trenirate li u teretani, fitness centru ili kod kuće, svi navedeni objekti podrazumijevaju postojanje najmanje jedne sprave za vježbanje, ali gotovo uvijek ih ima i puno više.
Orbitrek je sprava za vježbanje koja stimulira kretanje poput trčanja (kada se radi bez ruku; ako se u vježbanje uključe i ruke, onda se stimulira trčanje na skijama). Idealna je za zatezanje donjeg dijela tijela pri čemu je opterećenje na kralježnicu, koljena i zglobove minimalno. Osim donjeg dijela tijela, a korištenjem ruku, vježba se cijelo tijelo te se aktiviraju sve mišićne skupine u tijelu. Orbitrek je odlična sprava za vježbanje i za sagorijevanje viška masnih naslaga te poboljšava funkcioniranje kardiovaskularnog i dišnog sustava. Prikladna je za sve osobe, bez obzira na dob, spol i formu.
Traka za trčanje je sprava za vježbanje čijim se korištenjem sagorijeva velik broj kalorija. Odlično je rješenje za osobe koje vole trčati, a imaju problema sa zglobovima. Ovakve sprave za vježbanje tope višak masnih naslaga te dobro djeluju na kardiovaskularni i dišni sustav. Ova sprava za vježbanje vježbaču daje mogućnost prilagodbe brzine, otpora i nagiba.

sprave za vježbanje

Ostale manje popularne sprave za vježbanje

Veslački ergometar je sprava za vježbanje koja stimulira veslanje i idealna je za sagorijevanje kalorija jer aktivira sve mišićne skupine. Ni kod ove sprave nema opterećenja na zglobovima.
Postaja za vježbanje omogućuje vježbe s utezima ili s vlastitom težinom. Ovakve postaje koriste se za treninge snage i jačanje određenih skupina mišića, a vremenom su postale zaštitni znak fitnessa. Korištenjem postaja za vježbanje, pritisak za kralježnicu i zglobove je minimalan jer se same sprave dizajnirane vrlo pažljivo, prema temeljnim zakonima fizike. Ovdje možete pogledati ponudu sprava za vježbanje po povoljnim cijenama.

Kategorije
Vijesti

Učinkovita zaštita za bicikl

Bicikl je mnogima danas postao jedno od omiljenih prijevoznih sredstava. Ima brojne prednosti u odnosu na, primjerice, javni prijevoz ili vožnju automobilom. Putujete li u vrijeme prometnih gužvi, velika je vjerojatnost da ćete do određene točke stići i prije onih koji putuju automobilom ili javnim prijevozom jer nećete morati čekati u gužvi.
No, bicikli su često meta lopova koji mogu iskoristiti trenutak nepažnje kada ostavite bicikl bez nadzora i neke zaštite te će vam ga ukrasti. Zato se isplati uložiti u neki oblik zaštite, a jedan od učinkovitijih je lokot za bicikl.Lokot za bicikl

Općenito o ovoj vrsti zaštite

Lokot za bicikl je jedna od najpoznatijih vrsta zaštita za bicikl te dolazi u raznim oblicima. Najčešći lokot za bicikl koji se koristi je onaj koji posjeduje kotačić putem kojeg se namjesti šifra. Jedini način da se takav lokot za bicikl otključa je da se na kotačiću postave svi brojevi točno, odnosno da pokazuju ispravnu šifru.
Sličan lokot za bicikl je onaj koji se umjesto šifre otključava i zaključava pomoću ključa. Ako se odlučite za takvu vrstu lokota za bicikl, kupujte one modele sa što debljem lancem koji će vam ipak pružiti nešto veći stupanj zaštite.

Ne štedite na lokotima za bicikl

Zaputite li se u neku trgovinu koja prodaje bicikle i opremu za bicikle, dočekat će vas velika ponuda, između ostalog i razni lokoti za bicikl. Oni će se cijenom također razlikovati. No, savjet je da ne štedite na ovoj vrsti zaštite, pogotovo ako ste kupili nešto skuplji bicikl. U tom slučaju stvarno ne želite riskirati njegovu krađu.
Iako niti jedan lokot za bicikl nije 100% sigurna zaštita, oni skuplji modeli su ipak napravljeni od puno boljih materijala te će kradljivcima itekako otežati pokušaj krađe. A mnogi kradljivci će vjerojatno i odustati od pokušaja krađe kad vide određeni model lokota za bicikl za koji znaju da je kvalitetniji.

Kategorije
Vijesti

Kuhinja je kraljica doma

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u domu u kojoj svakodnevno provodimo mnogo vremena. Bilo da ujutro kuhamo kavu ili pak pripremamo ručak za nas i našu obitelj, prije ili kasnije tijekom dana završit ćemo u kuhinji, stoga je bitno da je naša kuhinja lijepo, ali i funkcionalno ureðena.

kuhinja

Prostora za sve

Kod ureðenja kuhinje veoma je važno dobro iskoristiti sav prostor koji nam se pruža. Osim dobro dizajniranih kuhinjskih elemenata, važno je ostaviti dovoljno radne površine oko glavnih točaka kuhinje: hladnjaka, sudopera i pećnice te ploče za pečenje. Upravo radi toga, treba smanjiti broj nepotrebnih elemenata na radnoj površini, na primjer odabirom jednokoritnog umjesto dvokoritnog sudopera te ugradbene umjesto samostojeće mikrovalne pećnice koja bi stajala na radnoj površini.

Osvjetljenje

Dobro osvjetljenje u kuhinji bitno je kako biste pri pripremanju hrane imali dobar pregled. Prije svega važno je osvijetliti radnu površinu, no pripazite da to napravite tako da ne stvarate sami sebi sjenu dok radite. Takoðer, dobro je imati i pozadinsko osvjetljenje koje možete koristiti navečer, recimo kada uzimate večernji zalogajčić.

Pozadinsko osvjetljenje u kuhinji takoðer je dobra ideja u prostorima otvorenog koncepta, jer ga možete koristiti i kao lagano osvjetljenje za dnevni boravak, što je iznimno zgodno navečer. Takoðer je važno u kuhinji imati i izvor prirodnog svjetla tijekom dana – veliki prozor nikada nije naodmet u kuhinji.

Jednostavno održavanje

Kuhinja je prostor u kojemu se veoma lako može stvoriti nered, pa je zbog toga važno odabrati materijale koji se lako mogu održavati i na kojima se ne mogu primijetiti stvari poput packi od prstiju ili pak kamenca i kapljica vode. U tome vam najviše može pomoći odabir dobre kombinacije materijala, boje i završetka. Jednobojne mat kuhinjske površine mogu biti odlična ideja, no ako su pretamne, morati ćete pripaziti na otiske prstiju. S druge strane, površine visokog sjaja izgledaju elegantno, no često se i najmanja kapljica može primijetiti na njima.

Kategorije
Vijesti

Dronovi se sve više koriste u komercijalne svrhe

Dronovi su se pojavili na tržištu prije nekoliko godina i stekli mnoge poklonike. U početku su bili vrlo visoke cijene i malo koji prosječan korisnik si ih je mogao priuštiti. Konkurencija je učinila svoje i danas se dronovi mogu kupiti već za nekoliko stotina kuna. No, bitno je da ne očekujete čuda od takvih dronova. Oni se po mnogočemu razlikuju od onih puno skupljih dronova koji se danas koriste u komercijalne svrhe. A jedna od najvećih razlika je u vremenu autonomije. Oni najjeftiniji dronovi će nakon punjenja moći izdržati u zraku svega nekoliko minuta. A za ponovno korištenje ćete ih morati ponovo puniti. Oni skuplji modeli ipak imaju nešto duži period rada.

Korištenje u komercijalne svrhe

Oni nešto bolji i napredniji dronovi danas se koriste u razne komercijalne svrhe. Mogućnosti su nebrojene. Filmska industrija ih je odlično prihvatila i vrlo često se dronovi koriste pri snimanju filmova jer snimatelji pomoću njih mogu uhvatiti odlične kadrove. A za to je ponajviše zaslužna lakoća njihovim upravljanjem.

Osim toga, dronovi se danas često koriste i pri snimanju brojnih zanimljivih prigoda. Primjerice, brojni snimatelji svadbi su u svoju ponudu dodali i snimanje pomoću dronova. Na taj način mogu stvoriti još zanimljivije kadrove video zapisa i brojne zanimljive slike iz zraka.

Upravljanje i kamera

Dronovima koji se mogu kupiti u trgovinama može se upravljati na dva načina, pomoću daljinskog upravljača koji se dobiva uz njih ili pomoću posebne aplikacije na mobitelu. Neki korisnici ne vole koristiti mobitel za upravljanje, već isključivo poseban daljinski upravljač. Zato pri kupnji svakako provjerite što ćete točno dobiti u paketu, odnosno da li se dronom upravlja pomoću daljinskog upravljača ili mobitelom. Isto tako, provjerite i kvalitetu kamere, ako očekujete dobre fotografije i video zapise. Naravno, ako očekujete besprijekorne rezultate, tada ćete se morati odlučiti za one naprednije vrste dronova. Pogledajte ponudu Harvey Normana i odaberite svoj dron.

Kategorije
Vijesti

Salomon tenisice odlikuje kvaliteta i udobnost

Zadnjih nekoliko godina, postojalo je nekoliko marki tenisica koje su bile prepoznatljive te kao takve vrlo česti odabir kupaca, kao npr. Nike, Reebok, Adidas i sl. No, vrlo brzo su se u tom elitnom društvu našle i Salomon tenisice.
Vrste Salomon tenisica
Salomon tenisice dostupne su u 4 različite varijante. To su tenisice za trčanje, pješaćenje, planinarenje i tenisice za zimu. Sve imaju određeni prepoznatljivi dizajn pa ćete vrlo lako, pogledom na više različitih tenisica, prepoznati Salomon tenisice.
Salomon tenisice dolaze u modelima za muškarce, žene i djecu. Za muškarce i žene nude se sve četiri ranije spomenute varijante tenisica, dok za djecu nise dostupne one za planirenje.
Karakteristike Salomon tenisica
Jedna od glavnih karakteristika koju imaju Salomon tenisice su posebna vrsta vezica koje se nalaze na svim modelima. Radi se o vezicama izrađenim od aramidnog vlakna ili popularnijeg naziva kevlar. Za one koji nisu upućeni, radi se o materijalu koju se koristi pri izradi neprobojnh prsluka(pancirki). Ta činjenica dovoljno govori u prilog tome koliko su te vezice čvrste. No, ove vezice, osim izuzetno čvrstog materijala od kojeg su napravljene, imaju još jednu unikatnu karakteristiku. Naime, one se ne vežu na klasičan način kao što je to slučaj kod drugih tipova tenisica. Salomon tenisice već imaju provedene vezice koje su zapravo jedan neprekidni dio. Nakon kupovine, sve što je potrebno je podesiti zategnutost vezica kako bi bile prilagođene u potpunosti vašem stopalu. Budući da su mnogi navikli na klasične vezice koje se moraju vezati, u početku im ovakav način vezanja djeluje zbunjujuće. No, to je vrlo jednostavna radnja i jako brzo ćete ju savladati.
Osim vezica, Salomon tenisice odlikuje i kvalitetna izrada svih ostalih dijelova. Potplata tenisica i sama površina prilagođene su namjeni tenisica, odnosno razlikuju se ovisno jesu li Salomon tenisice namijenjene trčanju, planirenju, itd.

Veče

Kategorije
Vijesti

Brooks na nogama, muzika u ušima – kako ide to skupa?

Kad ljudi čuju muziku, neki počnu plesati, opet drugi počnu pjevati, a ima i takvih, koje nešto takvo opšte ne pomakne i ostanu hladni. Ali ostavimo sad mi one, kojima se muzika baš ne sviđa, idemo radije do onih, koji bez nje ne mogu – slušaju je u automobilu, pa je nakon toga slušaju na poslu, kad rade i kad dođu doma, slušaju je i tamo. Pored svih tih postoje i takvi, koji i na trčanju ne mogu bez nje – sa sobom uzmu neki pametan telefon ili kakvu drugo čudo tehnike i evo im zabava na putu. Ali za kvalitetno trčanje nije dovoljno samo muzika, tu moraju biti i kvalitetne tenisice, kao što ih na primjer proizvodi Brooks – to vam je dobitna kombinacija!

Kod trčanja sa muzikom, potrebno je jedno manje upozorenje – kad ljudi trče i ne čuju što se oko njih događa, to može tu i tamo biti i opasno – ako će na primjer pored vas projuriti automobil, to bih vas moglo jako uplašiti, isto tako je sa svim onima, koji prolete pored vas na biciklu. A naravno, da bi se sve to moglo izbjeći, predlažemo, da je muzika u vašim ušima stvarno na tiho, nemojte pretjerivati, jer jedino na takav način ćete trčati kvalitetno, sigurno i jedino tako ćete moči maksimalno iskoristiti vaše Brooks tenisice na nogama.

Zašto smo sada već dva puta spomenuli ovu tvrtku tenisica? Sve to iz razloga, jer su one za ovaj sport stvarno dobre – istina je, da su prema nekim drugim markama možda malo skupe, ali kad ćete ih jednom probati staviti na svoje noge, to će biti drugi svijet – udobnost i lagani korak. Pa eto, ako vam je do danas bilo važno, da slušate muziku, onda vam neka bude od danas naprijed važno i to, da je vaš korak udoban i trening kvalitetan – jedino tako ćete još dugo uživati u trčanju i prirodi oko sebe!

Kategorije
Sport Vijesti

Zašto Amerika tako obožava tvrtku Nike?

Općenito je poznato, da što vole u Americi, to će prije ili kasnije doći i u Europu, u Hrvatsku. Zanimljivo, ali zašto je tome tako? Jedan od jako dobrih razloga je veličina trga i reklama na njemu – znači, Amerika je milijunski trg i ako želite nešto prodavati, tamo ćete sigurno naći ljude, koji će to nešto od vas kupiti. Ako pak je pored toga vaš proizvod još kvalitetan, lijep i pored toga ga nose još poznati ljudi, onda vam je uspjeh garantiran! I kako je sve to započeo Nike? Oni su imali jednog i jedinog Jordana, ikonu i svijetu košarke – on je nosio njihove stvari, njega je poznao cijeli svijet i eto ga sada!

Zašto je tako velika zvijezda, kao što je Jordan, nosio baš njihove majice, kape, tenisice i ostale stvari? Kao prvo zbog toga, jer su kvalitetne, jer su svake godine bile u trendu, a pored toga, jako dobro su mu plaćali, da to radi. Znači, reklama! I kad su ljudi u Europi vidjeli, da se u Americi nešto događa, došlo je to sve skupa i do nas – najprije su svi nosili visoke tenisice, a nakon toga se ova tvrtka raširila i u ostale sportove – nose je nogometaši, nose je oni, koji se bave trčanjem, a što je jako bitno, po svuda su jako dobri, svugdje rade takve stvari, da ih ljudi obožavaju – pa eto, sve to su razlozi, koji dovode do kupovine Nike proizvoda!

Naravno, sve skupa ne bi bilo tako brzo i rašireno, ako ne bi bilo interneta – ljudi su putem njega vrlo jednostavno vidjeli, što se može sve dobiti u Americi, pa su sa svim tim željama odlazili i u naše trgovine. Jer je i našima bio interes, da se što više proda, počeli su nabavljati različite stvari i danas se i kod nas može dobiti praktički sve, što možete zamisliti i poželjeti – ne samo za košarku, nogomet i trčanje, već i za mnoge druge sportove, za koje ova tvrtka izrađuje i razvija moderne i tehnološko razvijene proizvode.

http://www.tenisice.hr/nike