Kategorije
Obuća

Duge povijest tvrtke Asics

Na tržištu danas ima mnogo različitih tvrtki koje se bave proizvodnjom sportske obuće i odjeće. Neke od njih imaju već dugu povijest i već su si stvorile određenu reputaciju na tržištu, a neke novije tvrtke se tek moraju dokazati. Upravo zbog tih tvrtki koje postoje već dugo na tržištu je novim tvrtkama teško jer mnogi su se navikli na određenu tvrtku te redovito kupuju njihove proizvode. Jedna od tih starijih tvrtki koja se već dugo nalazi među vodećim proizvođačima obuće i odjeće je Asics.

Razvoj tvrtke

Tvrtka Asics je osnovana 1949.g. u Japanu. Ono što je zanimljivo je kako se tvrtka u početku zvala Onitsuka Co., a naziv je dobila po svom osnivaču, Kihachiru Onitsuki. Naziv je promijenjen u Asics tek 1977.g. Sam naziv zapravo predstavlja prva slova latinske izreke “Anima Sana In Corpore Sano”. U prijevodu to znači “zdrav duh u zdravom tijelu”. Osnovna misao kod stvaranja ove tvrtke je bila proizvodnja kvalitetnih tenisica za košarku. Tako je sve i počelo, a zbog uspjeha na tom području je tvrtka proširila svoje poslovanje i na mnoga druga područja.

Akvizicije i uspjesi tvrtke Asics

Najveći profit tvrtki Asics je oduvijek donosila prodaja sportske obuće i odjeće. A kako bi bili još konkurentniji na tržištu sportske opreme, tražili su tvrtku za akviziciju koja bi im u tome mogla pomoći. I odluka je pala da to bude švedska tvrtka Haglofs. To je tvrtka s još dužom poviješću od Asicsa te je osnovana davne 1914.g. u Švedskoj. Osnivač je bio Wiktor Haglof po kojem je tvrtka i dobila naziv. 2010.g. je Asics kupio ovu tvrtku za velikih 128,7 milijuna dolara. Iako ta brojka djeluje impresivno, ulaganje se u idućih nekoliko godina itekako isplatilo te je još više učvrstilo Asics među najpopularnije brendove kada su u pitanju sportska obuća, odjeća i dodaci.

No, uz sve to, jedan od najvećih uspjeha i priznanja Asicsu je došao 2011.g. Tada je postao službeni proizvođač dresova za australsku kriket ekipu. A to je ogroman uspjeh iz dva razloga. Prvi je taj što je u Australiji kriket vrlo popularan sport te je sama činjenica da je upravo Asics postao proizvođač dresova za njihovu kriket ekipu veliko priznanje i velika reklama. A drugi razlog je taj što je prije njega tu čast imala tvrtka Adidas, jedan od Asicsovih velikih rivala.

Tenisice

Tenisice općenito spadaju u najpopularniji komad obuće i upravo zbog toga je i glavni fokus tvrtke Asics bio stvaranje kvalitetnih tenisica. No, za razliku od nekih drugih proizvođača, Asics se nije htio zadovoljiti s proizvodnjom tenisica za uobičajeno nošenje, već se trudio stvoriti tenisice s posebnim karakteristikama za razne namjene, posebno za razne sportove. Tako Asics danas proizvodi tenisice koje itekako cijene vrhunski sportaši. Njihove tenisice krasi atraktivan izgled, no ipak je naglasak na funkcionalnosti tenisica. Naime, u nekim sportovima kvalitetne tenisice mogu stvoriti veliku razliku između uspjeha i neuspjeha. Primjerice, u sportovima u kojima je vrlo bitna brzina i pokretljivost, kvalitetne tenisice mogu biti velika prednost. Tenisice koje će odlično pristajati stopalu, koje su izrađene od materijala koji sprječava klizanje, koje su dovoljno lagane, a istovremeno čvrste, će određenom sportašu donijeti upravo tu prednost koja mu je potrebna. Stoga nije ni čudno da su upravo Asics tenisice izrazito popularne među sportskom populacijom.

Tako na policama trgovina danas možete pronaći Asicscove tenisice za nogomet, košarku, trčanje te razne druge sportove. Čak i ako niste profesionalni sportaš, bez obzira za koje tenisice iz njihovog asortimana se odlučili, zasigurno ćete biti zadovoljni njihovom kvalitetom i udobnošću. A osim toga, zbog odličnih materijala možete očekivati i dugotrajnost ovih tenisica te ih nećete morati toliko često mijenjati, kao što bi bio slučaj s nekim tenisicama neafirmiranih proizvođača.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.