Kategorije
Sport

Lakše do cilja uz električni bicikl

električni biciklBicikl spada u prijevozno sredstvo koje se koristi već dugi niz godina. Riječ je o jednostavnom prijevoznom sredstvu na dva kotača koje možete koristiti da brzo stignete od točke A do točke B. Uz to, uživat ćete u svježem zraku i održavati fizičku kondiciju. Napredak tehnologije nije zaobišao niti ovo prijevozno sredstvo pa se danas na tržištu može pronaći i električni bicikl.
A električni bicikl nudi sve isto kao i klasični, ali uz još neke vrlo korisne dodatke.

Osnovne informacije o električnom biciklu

Električni bicikl posjeduje klasični nožni pogon kao i bilo koji klasičan bicikl, no osim toga, posjeduje i pogon na elektromor. No, ta dva pogona su međusobno povezana i oba ovise o pedaliranju. Prvi električni bicikli nisu bili toliko zanimljivi kupcima jer su imali slabe baterije (akumulatore) za pohranu električne energije, koje su ujedno bile vrlo teške. Današnja generacija električnih bicikala koristi uglavnom litijeve baterije koje su puno lakše pa je i električni bicikl lakši i udobniji za vožnju. Osim toga, litijeve baterije nude bolju autonomiju.

Zakon o električnim biciklima

Valja napomenuti i da se električni bicikl snage do 0,25 kW prema postojećem zakonu ubraja u kategoriju bicikla pa prema tome nije potreba nikakva registracija, a niti vozačka dozvola. No, oni modeli koji imaju veću snagu više ne spadaju u tu kategoriju pa ćete ih morati registrirati i platiti obvezno osiguranje za njih.

Sve više električnih bicikala na cesti

Električni bicikli su u samim počecima bili i dosta skupi i zbog toga nisu bili toliko zanimljivi kupcima. No, kako su se u utrku za kupce uključili brojni proizvođači, stvorila se konkurencija na tržištu i cijene su počele padati. Tako se danas već za nekoliko tisuća kuna može kupiti odličan električni bicikl kojim se možete zaputiti u prave avanture. A svi postojeći vozači koji ih već dugo koriste reći će vam da kada jednom probate vožnju na električnom biciklu, više se nećete vraćati na klasični. Pogledajte ponudu električnih bicikla na Hervis.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *