Kategorije
Sport

Postoji nekoliko različitih vrsta bicikala

Bicikli se danas mogu vidjeti na raznim mjestima, od cesta pa sve do nekih teško pristupačnih mjesta, poput šuma, planina, itd. Za svaku od tih namjena postoji posebna skupina bicikala i zato je prije kupnje bicikla važno odlučiti gdje ga planirate voziti.

Vrste bicikala

Bicikli bi se mogli podijeliti u mnogo manjih kategorija, no neka osnovna podjela je na 3 glavne kategorije, a to su cestovni bicikli, brdski bicikli i mješoviti bicikli.
Cestovni bicikli su, kao što im i samo ime govori, bicikli namijenjeni za vožnju po cesti, odnosno po ravnim površinama. Glavna karakteristika ovih bicikala su nešto veći kotači s uskim gumama kao i relativno mala težina zbog materijala od kojih su izrađeni.
Brdski bicikli namijenjeni su vožnji po neravnim terenima. Zbog toga su izrađeni od vrlo kvalitetnih i čvrstih materijala koji su potrebni za vožnju u takvim uvjetima. Čvrsta konstrukcija ovakvog tipa bicikala je prioritet pa oni imaju samo onu osnovnu opremu. Sve dodatke koji se mogu pronaći na cestovnim biciklima, poput blatobrana, svjetala i sličnog, ovdje nećete pronaći. Brdski bicikli dolaze u nekoliko varijanti, kao što su „rigid“ modeli (bez ikakvih suspenzija), „hard-tail“ modeli (s prednjom suspenzijom) te „soft-tail“ modeli (s prednjom i stražnjom suspenzijom).
Mješoviti bicikli spadaju u noviju generaciju bicikala i njima su proizvođači pokušali spojiti čvrstoću brdskih bicikala s udobnošću cestovnih bicikala. Tako su nastala dva zanimljiva modela bicikla. Prvi je „City bike“. On, kao i brdski bicikl ima čvrstu ramu i kotače od 26“, no posjeduje i dodatke koje imaju cestovni bicikli, poput blatobrana, svjetala, zvonca i dr. Drugi model je „Trekking“ bicikl. Ima kotače od 28“, ali nešto tanje gume koje će biti odlične za cestovnu vožnju. Također posjeduje dodatke koje imaju cestovni bicikli, ali zbog svoje čvrstoće, možete ga ponekad iskoristiti i za vožnju po neravnim terenima, baš kao što biste to učinili s brdskim biciklom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.