Kategorije
Sport

Specifičnost MTB bicikala

MTB bicikli su bicikli specijalizirani za brdski biciklizam. To su naime bicikli koji su u mogućnosti izdržati opterećenja terenske vožnje. MTB bicikl se od cestovnih bicikala razlikuje po nešto robusnijem okviru te drugačijoj geometriji. Također, položaj vozača na brdskom biciklu se prilično razlikuje od položaja na cestovnom biciklu, a to se ponajviše događa zbog geometrije, ali i podignutog i šireg kormila.
U tu su svrhu donedavno MTB bicikli imali prednji pogon s tri lančanika. Osim navedenog, specifičnost MTB bicikala su i robusnije kočnice koje su vrlo važne u brdskom biciklizmu. Najprije su MTB bicikli imali tzv. V kočnice, dok je danas većina brdskih bicikala opremljena disk kočnicama. Također, MTB bicikl ima i široke gume s grubim profilom za lakše prianjanje na neravan teren te prednje opružne vilice. Danas je na tržištu široka ponuda brdskih bicikala, ali se svi oni u načelu dijele prema:
• broju amortizera
• broju okvira
• veličini gume

MTB bicikl

MTB hardtail vs. MTB fully

Osim što se dijele prema navedenim kriterijima, postoje dvije osnovne verzije MTB bicikala, a to su hardtail MTB i fully MTB. MTB hardtail bicikl je opremljen širokim gumama s grubim profilom, snažnim kočnicama i prednjom vilicom sa suspenzijom, dok je MTB fully opremljen s prednjim i stražnjim amortizerima te je prilagođen iskusnijim vozačima i vožnji na zahtjevnijim stazama. Za početnike se preporuča kupnja MTB hardtail brdskog bicikla jer je jeftiniji, jednostavniji za održavanje, lakši je, a pritom ipak dobro podnosi različite terene.

Koliko ćete morati izdvojiti za kupnju MTB bicikla?

MTB bicikl može imati cijenu i preko 20 000 kuna, ali može i mnogo manje. Odluku o tome koji bicikl ćete kupiti i koliko novca ćete za njega izdvojiti donijet ćete kroz promišljanje zašto vam treba i treba li vam uopće željeni model. Ukoliko ćete brdski bicikl od 20 000 kuna voziti samo po cesti do posla, škole ili trgovine, ta kupovina vam se sigurno neće isplatiti, no ukoliko se aktivno bavite brdskim biciklizmom, to će biti odlično ulaganje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.