Kategorije
Sport

Skijanje je sve popularnija zanimacija zimi

Ljeto je već dugi niz godina mnogima sinonim za godišnji odmor, odlazak na more i slično. No, u posljednjih nekoliko godina sve je više onih koji svoj ljetni odmor zamjenjuju onim zimskim i koriste ga za odlazak na skijanje. Sve većoj popularnosti skijanja vjerojatno doprinosi i sve veći broj agencija koje nude brojne aranžmane za skijanje u raznim destinacijama, od Hrvatske pa sve do država poput Slovenije, Francuske, Švicarske i drugih.

skijanje

Skijaška oprema

Skijanje kod nekih još uvijek nije toliko dobro prihvaćeno zbog činjenice da ipak morate imati odreðenu skijašku opremu. Prije svega, bit će vam potrebne skije. Dolaze u velikom cjenovnom rasponu, no ako ste početnik, bit će vam dovoljni i oni jeftiniji modeli. Takoðer, ako ste početnik u skijanju, vjerojatno ih nećete sami niti znati odabrati. Zato je najbolje posjetiti Hervis trgovinu sa skijaškom opremom te tamo na licu mjesta dobiti savjet za kupnju.

A kako bi vam bilo ugodno na skijama, morate kupiti i skijašku odjeću i obuću. Najbitnije su svakako hlače i jakna. Temperature su često vrlo niske i ako nemate odgovarajuću odjeću, bit će vam vrlo hladno. Zato je skijaška odjeća izraðena od više slojeva kako bi vam osigurala dobru toplinsku zaštitu.

Iznajmljivanje skijaške opreme

Skijanje je moguće čak i ako nemate vlastitu skijašku opremu, čega mnogi nisu svjesni. Naime, skijašku opremu možete iznajmiti. Tako neke trgovine koje primjerice prodaju skije nude i mogućnost da ih iznajmite. Ista stvar je i sa skijaškom odjećom i obućom. Ovo je odlična mogućnost za sve početnike da se okušaju u svijetu skijanja, bez da moraju potrošiti puno novca na skupu skijašku opremu.

A nakon tog probnog perioda, s iznajmljenom opremom, ako shvate da im se skijanje sviða i da će redovito skijati, onda se mogu zaputiti u trgovinu sa skijaškom opremom i kupiti svoju vlastitu.

Kategorije
Sport

Minimalno 100 dana skijanja na Pohorju

Problem s nekim skijalištima je što za uspješnu skijašku sezonu ovise o vremenskim uvjetima. To znači da u slučaju vrlo blagih zima, s malo snijega, zimska sezona na takvim skijalištima traje kraće. No, skijanje na Pohorju je sasvim na druga priča.

Skijaški topovi

Planirate li svoj zimski odmor, a odlučili ste se za skijanje na Pohorju, ne morate brinuti o vremenu. Naime, budući da je Pohorje jedno od najpopularnijih skijališta u Sloveniji, oni su se pobrinuli kako bi svojim gostima osigurali skijanje i kada vremenske prilike to i ne dopuštaju. Tako je Pohorje opremljeno snježnim topovima kojima se stvara umjetni snijeg. Riječ je o posebnim uređajima za čiji su rad potrebne velike količine vode. Naravno, niti ovi topovi nisu svemogući i da bi se snijeg mogao proizvesti, temperatura mora biti barem -4 °C, dok je idealna -8°C ili niža.

Pohorje je tako opremljeno sa mnogo snježnih topova i odlučite li se za skijanje na Pohorju, upravo topovi garantiraju minimalno 100 dana skijanja svake zimske sezone.

Razlika između prirodnog i umjetnog snijega

Pitate li nekog profesionalnog skijaša koji snijeg je bolji za skijanje, odgovor će zasigurno biti da je to prirodni. Umjetni snijeg može se dosta razlikovati i njegova kvaliteta ovisi o mnogo čimbenika. No, ako su vremenski uvjeti zadovoljavajući i koriste li se kvalitetni topovi, umjetni snijeg može biti itekako odličan za skijanje. Početnici ili oni s nešto malo više znanja vjerojatno neće niti primijetiti razliku između prirodnog i umjetnog snijega. To je zato što se više koncentriraju na samo skijanje, nego što razmišljaju o vrsti snijega.

Za skijanje na Pohorju brine se jako mnogo snježnih topova kojima se vrlo kvalitetno mogu zasniježiti staze tako možete biti sigurno da ćete uživati, ako odaberete Pohorje kao svoju skijašku destinaciju. Bez obzira na manjak prirodnog snijega, minimalno 100 dana ćete uživati u snijegu.

https://www.rogla.eu/hr/

Kategorije
Sport

Skijajte u Sloveniji na jednom od mnogobrojnih skijališta

Skijanje u Sloveniji moguće je na jednom od mnogobrojnih skijališta. Iako je Slovenija površinom manja država od primjerice Francuske ili Austrije, nudi respektabilan broj skijališta u kojima možete uživati u skijanju. Ako prvi put dolaze na skijanje u Sloveniji, bit će teško odabrati odredište. Pitate li one s dugim skijaškim stažom u Sloveniji, svatko će imati neke svoje prijedloge, no vrlo vjerojatno će često među tim prijedlozima biti i Rogla.

Skijanje na Rogli i skijaške staze

Mnogima koji prvi put dođu na skijanje u Sloveniji i izaberu Roglu, toliko se svidi da postanu njeni stalni gosti. Ono po čemu se ističe je veliki broj raznolikih staza namijenjenih za one koji žele naučiti skijati, za one s nešto više znanja kao i za profesioanalne skijaše.

Primjerice, dvije vrlo popularne staze namijenjene onima s ništa ili jako malo skijaškog znanja su staze Uniorček 1 i 2. Na njima se nalazi i posebno ograđeni poligon na kojem će vas osposobljeni skijaši naučiti skijati, dok su obje staze svojom cijelom dužinom s vrlo malo zavoja i na blagoj padini. Kada dođete do samog cilja, očekuje vas velika ravnina pa ćete se lako zaustaviti.

Od ostalih popularnih staza namijenjenih onima s nešto više skijaškog znanja, ističu se staze Planja, Jasa i Košuta. One obilluju zavojima i nešto su strmije pa se mogu postići veće brzine. Isto tako, staze Jasa i Košuta su interesantne onima koji obožavaju noćno skijanje jer su osvjetljene reflektorima pa možete skijati i u vremenu od 17 do 21 h, od četvrtka do nedjelje. Za one skijaše s puno skijaškog iskustva, odlične staze će biti Jurgova 1, 2 i 3. One nude još veće strmine u kombinaciji s mnoštvom zavoja.

Bez obzira jeste li početnik, rekreativac ili profesionalni skijaš, skijanje u Sloveniji će svakome ponuditi staze kakve mu najviše odgovaraju. Više informacija

Kategorije
Sport Turizam

Želite li uz skijanje na Pohorju osjetiti i vrhunsko wellness iskustvo, odaberite Roglu

Mnogim skijašima danas više ponuda skijaških staza nije dovoljna za savršen odmor, nego se uvijek traže i brojne dodatne usluge. Mnogi se tako nakon dana provedenog na stazi i skijama vole opustiti i iskoristiti neke od wellness usluga, poput masaža, kupanja u termama i slično. Želite li kombinirati skijanje na Pohorju zajedno s odličnom ponudom wellness usluga, onda bi vaše odredište trebala biti Rogla.

Skijalište Rogla

Rogla je, za razliku od ostalih slovenskih skijališta, specifična po tome što gosti mogu doći do samog skijališta automobilom, iako se nalazi na vrhu planine, odnosno na 1500m nadmorske visine. U podnožju se nalaze terme Zreče, a s tog mjesta do samog skijališta potrebno je preći još dodatnih 15km. Rogla je tako zapravo sastavljena od dva centra, skijaškog centra i wellness centra i gostima skijališta su na raspolaganju i wellness usluge.

Na samom vrhu skijališta, na 1573m nadmorske visine nalazi se hotelski kompleks koji pruža mnogo smještajnih kapaciteta. Želite li pak smještaj u apartmanima, to isto neće biti problem budući da se nudi jako mnogo apartmana u blizini staza.

Rogla je odlična početna točka ukoliko planirate upisati školu skijanja budući da na tom predjelu nema mnogo strmih dijelova pa ćete lakše savladati prve korake na skijama. Osim samog skijanja, Rogla je jedno od najpopularnijih lokacija za skijaško trčanje.

Dodatne aktivnosti

Osim uživanja u prekrasnim stazama, skijanje na Pohorju, na Rogli, nudi i mnoge zanimljive sadržaje dostupne svim gostima. Volite li sanjkanje, možete se okušati na posebnom adrenalinskom sanjkalištu koje je otvoreno cijele godine. Za one željne vožnje po snijegu, moguć je najam motornih sanjki. Oni koji vole sport mogu koristiti fitness dvoranu ili se okušati u penjanju po umjetnoj stijeni.

Želite li uz skijanje na Pohorju uživati i u mnoštvu drugih aktivnosti, a ponajviše u wellnessu, svakako pogledajte što vam Rogla može ponuditi.

Kategorije
Sport

Skijanje u Sloveniji je iz godine u godinu sve popularnije

Skijaši se mogu podijeliti u dvije kategorije. Jedni su oni koji vole svoj skijaški odmor uvijek provoditi na istom mjestu, odnosno u omiljenom skijalištu. S druge pak strane, postoje skijaši koji vole otkrivati nove skijaške destinacije pa za svaki odmor izaberu neku drugo mjesto. Neki put je riječ samo o drugom skijalištu u istoj državi, dok ponekad promjene i državu. Neki skijaši će prestati s tim stalnim promjenama jednog kad pronađu idealnu destinaciju, a neki će nastaviti i dalje. A mnogima je skijanje u Sloveniji donijelo upravo ono za čime su tragali.

Odabir Slovenije kao idealne destinacije

Skijanje u Sloveniji privlačno je mnogim skijašima iz više razloga. Cijena je nekima još uvijek presudni faktor prilikom odabira destinacije, a skijanje u Sloveniji je još uvijek cjenovno prihvatljivije od nekih drugih destinacija. No, važno je napomenuti da zbog toga razina usluge nije ništa manje nego kod drugih destinacija. Tako prilikom skijanja u Sloveniji imate izbor nekoliko različitih skijaških centara te ukupno preko 40-ak kilometara uređenih staza. Svake godine radi se na uređenju novih staza pa će za nekoliko godina ukupna dužina uređenih staza biti i još veća.

Sloveniji kao idealnoj skijaškoj destinaciji pomaže i raznoliki odabir smještaja. Birati možete između apartmana i hotela. Apartmani su jeftiniji od hotela, no zato ćete boravkom u njima se sami morati pobrinuti za prehranu. Hoteli nude komociju smještaja zajedno s prehranom, odnosno doručkom, ručkom i večerom, ovisno o odabranom paketu. No, to zato dolazi i s nešto višom cijenom u odnosu na apartmane.

Skijališta

S obzirom na svoju veličinu, Slovenija nudi veliki broj skijališta. Ona se razlikuju po broju uređenih staza te dodatnom ponudom na i oko samog skijališta. Ovisno koje usluge su vam bitne, prije odlaska na skijanje u Sloveniji, provjerite ponudu skijališta te se odlučite za ono koje vam može ponuditi sve te usluge.

https://www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Kategorije
Sport Turizam

Uživajte u zimskim radostima na Pohorju u Sloveniji

Mnogi ljubitelji zimskih radosti, bilo da se radi o skijanju, sanjkanju, skijaškom trčanju ili nekoj drugoj aktivnosti, nerijetko pregledavaju ponudu Slovenije budući da je ona sve poznatija kao odlična zimska destinacija. A mnogi nakon što pregledaju dostupna skijališta, često se odlučuju upravo za Pohorje.

Prednosti Pohorja

Pohorje u Sloveniji je jedno od najvećih slovenskih skijališta pa stoga ne čudi kako se mnogi odlučuju da upravo tamo provedu svoj odmor. Nalazi se u blizini Maribora pa ima odličnu prometnu povezanost s raznim pravcima. Ovo skijalište je vrlo popularno odredište skijašima iz Hrvatske i Austrije, budući da je lako dostupno i nije daleko, za razliku od nekih drugih skijališta. Upravo zbog toga mnogi skijaši najčešće dolaze automobilom.

Pohorje u Sloveniji, odnosno samo skijalište, proteže se na nadmorskoj visini od 325m do 1327m. To istovremeno nudi čak 43 km uređenih staza, od onih za za početnike pa sve od onih najzahtjevnijih.

Oni koji se bave skijaškim trčanjem, uživat će u čak 27 km uređenih staza namijenjenih upravo toj disciplini. Za one koji žele još malo usavršiti svoje skijaško umijeće na raspolaganju je i poligon na kojem možete i izmjeriti svoju brzinu prolaska.

Ponuda za djecu

Za djecu i one najmlađe koji još ne mogu stati na skije nudi se jako puno aktivnosti. Prije svega, u ponudi je skijaška škola gdje će djeca već nakon nekoliko sati uz osposobljene trenere naučiti osnove skijanja. Dostupni su brzi tečajevi koji traju svega nekoliko dana, kao i oni koji traju i više tjedana. Oni najmlađi, koji su još uvijek premali za skijanje, uživat će u igri s animatorima koji se svakodnevno brinu da im ne bude dosadno, dok njihovi roditelji skijaju. Tako će oni igrati razne igre na snijegu, zabavljati se na prilagođenim poligonima i slično. U svakom slučaju, Pohorje u Sloveniji ponuditi će pregršt zabave i malima i velikima.

http://www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/znamenitosti

Kategorije
Sport

Visina snijega u Sloveniji vrlo je bitan podatak za skijaše

Uz Švicarsku, Austriju, Italiju i neke druge europske države, Slovenija je također vrlo poželjno zimsko odredište. Nudi nekoliko prekrasno uređrenih staza s odličnom pripadajućom ponudom smještaja i dodatnih sadržaja. Stoga ne čudi što je visina snijega u Sloveniji jedna od najčešćih stvari koje zanima potencijalne goste. Putem brojnih stranica na Internetu moguće je pratiti kako se kreće visina snijega u Sloveniji tijekom zimskih mjeseci. Na tim stranicama vidjeti ćete podatke o visini snijega po pojedinim mjestima koja su poznata kad odlična skijaška odredišta. Budući da se razina snijega može često mijenjati tokom dana, ove stranice se također osvježavaju nekoliko puta tokom dana pa uz podatak o visini snijega, pronaći ćete i podatak kada je stranica osvježena. Zato putujete li na skijaški odmor u Sloveniju, konstantno pratite podatke o visini snijega kao i obavijesti nadležnih institucija vezanih uz stanje cesta.

Ponekad se zbog gustog snijega zatvaraju određene dionice nekih cesta zbog sigurnosti. Ukoliko na vrijeme saznate za to, moći ćete to izbjeći i nastaviti put ka odredištu putem neke obilazne ceste. Osim na Internetu, podatke o visini snijega se u zimskim mjesecima često objavljuju putem lokalnih radijskih postaja. Putujete li automobilom prema nekom skijaškom odredištu u Sloveniju, svakako pronađite neku od lokalnih radio postaja kako biste čuli najsvježije informacije.

Prije puta u Sloveniju, svakako bi bilo dobro pribaviti brojeve telefona važnih lokalnih institucija. Pod time se misli za broj za hitne slučajeve, zimsku službu, šlep službu i ostale koje bi vam mogle zatrebati. Jer najgore što vam se može dogoditi u stranoj zemlji je neka nezgoda, a da ne znate koga nazvati za pomoć. Zato prilikom planiranja puta, nemojte da visina snijega u Sloveniji bude jedini podatak na koji ćete obratiti pažnju, već se dobro pripremite i uzmite u obzir sve što bi vam moglo zatrebati.

Kategorije
Lifestyle

Slovenija vam može ponuditi skijanje na visokoj razini

Dali ste se ikada pitali, kakvo skijanje nudi Slovenija? Svi oni, koji hode do naših susjeda, da bi se spuštali po bijelim stazama, zadovoljni su, a razloga za to naravno ima mnogo. Ako do danas još niste znali, Slovenci su skijaški narod, a sve to dokazali su brojni skijaši, koje su u prošlosti imali, a što je još važnije, svi ti skijaši odrastali su na tim brojnim stazama, koje ova mala država ima. Ako samo pratite skijanje po televiziji, već vam je puno jasno – Pohorje, Kranjska gora, Rogla i puno toga drugoga – sve vam je to praktički na dohvat ruke, a kad ćete jednom biti kod njih, sigurni smo, da ćete dobiti sve ono, što vam mogu ponuditi i neke druge države!

Što je zapravo tako posebno, šti ima Slovenija i skijanje kod njih? Jedna od jako velikih prednosti ove male države je sigurno ta, da su njihove cijene još prihvatljive za naše standarde. Znači, ako ćete poželjeti spuštanje po bijelim stazama, to vas sigurno neće stajati cijelo bogatstvo, a naravno, niti ako ćete poželjeti spavati na kojem od tih skijališta – hoteli i apartmani se mogu dobiti po normalnim i dosta niskim cijenama. Ako idemo dalje, tu je još jako važna sređenost svih tih staza, koje kod njih postoje – one za skijanje i one za trčanje na skijama – sve ćete to dobiti, a bit će spremno, tako kako mora biti!

Sad kad znate te neke sitnice, možemo vam otkriti još koju – ova skijališta su zanimljiva isto tako za mnoge obitelji, a razlog je u tome, da imate na njima mogućnosti, da skijate po velikim strminama, a pored njih se nalaze i mnoge staze za početnike u ovom sportu. Pa eto, ako vam sve to nije dovoljno, a ima naravno toga još puno više, onda ćete stvarno morati negdje dalje i svakako za sve ono platiti puno više – ali ipak, najprije probajte sve to kod naših susjeda, jer sigurni smo, da vam neće biti žao!

http://www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi

Kategorije
Sport

Tri razloga, zašto ići na Pohorje na skijanje

Svi oni, koji vole skijanje, sigurno svake godine razmišljaju o tome, kamo bi mogli na neke nove skijaške staze, na kojima bi mogli uživati i spuštati se, kao nikad do sada! Jedna od mogućnosti, da se pronađe neka novost je sigurno internet – ako na primjer otvorite internet i počnete tražiti skijališta u našoj blizini, jedno od prvih, kojeg ćete naći je sigurno Pohorje – skijanje tamo je jedno od boljih. Ako krećete iz Zagreba, onda ste do ovih skijaških staza odaljeni samo kakav sat i pol, a naravno, sve zavisi, dali ćete krenuti prema Mariboru i njihovom dijelu strmina ili ćete krenuti prema Celju, Slovenskim Konjicama i Zrečama – bili ste već kod njih?

Ako ste se sada pitali, što zapravo možete pronaći u smjeru Celja i Zreča, onda je odgovor Rogla! To vam je dio Pohorja, gdje je skijanje stvarno prekrasno! Kad se jednom dignete po cesti do tih skijališta, sve će vam biti jasno – kao prvo, tereni, staze i žičare – sve to vam je na vrhunskom nivou, nikad sa tim stvarima nećete biti razočarani! Odmah nakon toga, tu je i drugi razloga, a to je sigurno sva ostala infrastruktura, koju možete tamo dobiti – hoteli, apartmani i ostalo – sve je prekrasno, dobro, a što je još važno, dostupno svima – cijene su nizke i povoljne!

Nekima sve to naravno nije dovoljno, pa će tražiti još neku dodatnu ponudu – naravno, kad jednom završite dan na skijaškim stazama, potrebno je još malo opuštanja i kako bi to mogli izvesti? Svega kakvih dvadeset minuta niže, spustite se po cesti i dođete do terma Zreče – tamo ćete dobiti odlične i velike bazene, vrhunske saune i sve ostalo, što si možete zamisliti i očekivati od jednog kvalitetnog wellness centra. Kad jednom isprobate sve to, nikad više nećete razmišljati o nekim drugim destinacijama, jer ovdje na tako malo prostora dobivate tako puno, a sve to za jako nisku cijenu!

Veče

Kategorije
Odmor

Želite na skijanje? Slovenija će vas iznenaditi!

Skijanje je jedan od sportova, koji baš i nije bio jedan od obožavanih u Hrvatskoj – tako dugo, dok na scenu nisu došli Ivica i Janica. Kad su ljudi počeli pratiti taj sport, sve više njih je počelo gledati, gdje i kako nabaviti opremu za ovaj sport, koliko će ih sve te skije, pancerice i ostale stvari koštati i naravno, kamo opšte mogu krenuti, na koja sve skijališta, da bi uživali u svemu tome. Jer Hrvatska baš i nije država, da bi u njoj imali brojna skijališta, su se ljudi najviše pojavljivali u blizini Zagreba, znači hodali su na Sljeme ali zašto uvijek na istu poziciju, ako bi čovjek mogao i kamo drugdje?

Kad su ljudi počeli tražiti alternative Zagrebu, postalo je jasno skijanje, kojeg ima Slovenija, dobiva se na rijetkim mjestima u svijetu – pitate se zašto? Razloga za to ima stvarno puno! Ako počnemo nabrajati – osnovna stvar, koja se sviđa mnogim Hrvatima, je sigurno blizina svih tih skijališta, koja su nam praktički na dohvat ruke! Ako na primjer pogledamo samo Mariborsko Pohorje – Rogla – to je jedna od destinacija, gdje ćete iz Zagreba biti za svega sat i nekoliko, a tamo ćete dobiti sve što možete poželjeti – odlične staze, vrhunska noćenja, prekrasnu prirodu i naravno, za sve one, koji žele dobru hranu, ima je koliko želite.

Koliko od vas, koji sada ovo čitate, bilo je već na skijanju u Sloveniji? Ako još niste bili, onda vam stvarno predlažemo, da sjednete u automobil, uzmete skije i krenete na put. Rogla je jedna od onih destinacija, gdje i nemaju baš velikih problema sa s snijegom, a pored svih onih koji skijaju, imaju i odlične pruge, za sve one, koji trče na skijama. Sve one šume, staze i ljudi, će vam omogućiti, da ćete stvarno uživati i provesti se prekrasno. A što je kod svega ovoga najbolje – potrošit ćete stvarno male pare, jer cijene su niske!